Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Готвенето със слънчогледово олио може да ви причини рак!

Готвенето със слънчогледово олио може да ви причини рак!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Слънчогледово олио

Ако често готвите със слънчогледово олио, увеличавате риска да страдате от раково заболяване в бъдеще заради отделянето на токсини, твърдят учените от университетите в Оксфорд и Лестър.

Въпреки че ненаситените мазнини са полезни за човешкия организъм, учените предупреждават, че в растителните масла като слънчогледовото олио, царевичното и рапичното олио, те могат да бъдат изключително опасни за вашето здраве.

Освен опасните онкологични заболявания готвенето със слънчогледово олио води и до малоформации по време на бременност, възпаления, язва и повишено кръвно налягане.

Отровните химикали, които се отделят при готвене със слънчогледово олио, не са за подценяване. Затова експертите съветват да пържите в зехтин, кокосово масло или дори свинска мас, които са богати с полинаситени мазнини и не са рисковани за вашето здраве.

До експертното заключение се е стигнало след редица опити със загряване на растителни масла. Установено е, че при слънчогледовото, царевичното и рапичното олио се отделят химикали, наречени алдехиди, които са причинители на рак, сърдечно-съдови заболявания и деменция.

слънчогледово олио и оцет

В една порция риба или картофки, пържени в слънчогледово олио, се съдържат 200 пъти повече токсични алдехиди от безопасният дневен лимит според Световната здравна организация.

За сметка на това зехтинът и маста произвеждат много по-ниски нива на токсичните химикали, като най-полезно се оказва кокосовото масло.

Въпреки това учените подчертават, че когато маслата са напълно чисти и автентични, те не представляват заплаха за човешкото здраве.

Някои теории твърдят, че вредата от пърженото слънчогледово олио се дължи на факта, че растителните масла са богати на омега-6 мастни киселини, които намаляват и заместват в мозъка важните омега-3 мастни киселини.

Този неправилен обмен е причината за повечето заболявания, тъй като така тялото губи ценни хранителни елементи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest