gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на фъстъци в домашни условия

Отглеждане на фъстъци в домашни условия

Отглеждане на фъстъци в домашни условия
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Фъстъците са чудесно допълнение към домашната ви градина, тъй като те изискват минимални грижи, а от друга страна предоставят щедри добиви. Ако търсите да опитате нещо ново в градината си следващия сезон, може би е време да се вгледате по-отблизо в потенциала на фъстъците.

Фъстъците се нуждаят от дълъг вегетационен сезон и сравнително песъчлива почва, въпреки че някои сортове могат да растат в глинеста почва. Въпреки това, ако добавите достатъчно органична материя при окопаването или засаждането, повечето фъстъчени растения ще могат да растат в глинести почви.

Фъстъците са култура с дълъг вегетационен период - около 150 дни. Първоначално нарастват бавно, но цъфтежът им започва още на 25-30 ден след поникването. Културата цъфти през цялата вегетация. Цветовете се отварят сутрин и цъфтят само по един ден. След оплождането цветната дръжка се разраства много бързо и носи оплодената семепъпка, която се забива в почвата и се образува плодът. Едно растение има от 250 до 600 цвята, но не всеки цвят дава плод.

Засаждане на фъстъци

Плодове дават само рано цъфналите цветове и забитите в почвата (загърлени) семепъпки. По-късно образувалите се цветове не дават плод, защото са високо на растението и не могат да се загърлят.

Засадете семената на фъстъците на не повече от 3 до 4 сантиметра дълбочина. След това добавете дебел слой компост. Знайте, че трябва да внимавате, когато плевите около растението. Ако копаете прекалено дълбоко, можете да го повредите. След цъфтежа клоните на растението паднат на земята, а то започва да произвежда фъстъци. От този момент плевете само на ръка.

Също така, след като вашите растения започнат цъфтежа, важно е да не им позволявате да изсъхнат, защото при засушаване цветовете увяхват и падат, което значително ще намали реколтата ви.

Фъстъци

През целия вегетационен период фъстъците трябва да се торят. Добре се отразява на растението угнил оборски тор или компост. За да си спестите плевенето на ръка, добра идея е да мулчирате около растението, за да се намали растежът на плевели.

И не забравяйте, че няма по-вкусен от българския фъстък!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest