Някога вярвали ли сте, че шоколадовият мус може да се овкуси с оцет и зехтин? Сигурно гледате изумено, когато четете това, нали?
Фуудпиъринг е ново течение в кулинарното изкуство, което смесва храните на молекулярна основа.
Група учени създали диаграми на различни храни, които могат да се съчетаят на мулекулярно ниво. Например те смятат, че шоколадовият мус върви не само с кафе, но и с лук и сланина, защото имат общи вкусови мулекули.
Главният готвач и създател на тази експериментална кухня се опитва да разбере кои храни се съчетават добре на вкус и защо.

Всички храни, които ядем, имат най-различни вкусови съставки. Анализите на тези храни показват кои компоненти на ароматите във всички отделни храни могат да са съвместими.
Така са се появили бадемите с парченца броколи в тях, телешко месо с гъби върху кекс. Този човек създава също и шоколадови бонбони с печен лук. Интересно нали?
Как бихте реагирали, ако ви сервират подобно нещо? Откривателят на тези различни вкусове не разчита само на интуицията си, но и на фуудпиъринг-а.
Коментари