Независимо в коя точка на света се намират, целта на всички баби е внуците им да са сити. По света има характерни ястия, които бабите най-често приготвят, както нашите баби най-често ни радват с домашните си мекици и баници.
Вдъхновен от идеята да представи най-типичните бабини гозби в различните точки на света, фотографът Габриеле Галимберти обикаля десетки страни и съставя изложбата Деликатеси с любов.
В нея бабите от различните държави показват кои са любимите ястия, които готвят най-често за своите внуци. На снимките се представят възрастни жени преди и след като са приготвили кулинарното си творение.
Самата баба на фотографа Габриеле му дава идеята за обиколката по света, с което да документира тайните бабини рецепти по цял свят.
Италианецът споделя, че преди всяко пътуване неговата баба винаги му организира изпращане, приготвяйки любимите му равиоли.
Така Габриеле Галимберти решава да покаже кои са на-прочитите ястия на бабите в различните точки на планетата.
1. Филипини – кинунът, което е кокосова супа с месо от акула;
2. Малави – финкубала – това са гъсеници, сготвени с доматен сос;
3. Каймановите острови – печена игуана с гарнитура от ориз, боб и банани;
4. Индия – пилешко виндалу;
5. Латвия – силке, което е херинга с картофи и извара;
6. Швеция – инкорт, което е поширана сьомга с гарнитура от зеленчуци;
7. Армения – толма – ястие, което силно прилича на лозовите сарми, но задължително с говеждо месо;
8. Хаити – морски деликатеси в креолски сос;
9. Мароко – бат бот, което е хляб, изпечен в тиган;
10. Италия – равиоли със спанак и рикота в месен сос;
11. Ливан – мджадара, което е крем от леща с ориз;
12. Канада – месо от бизон в сос, а ястието се нарича бизон под среднощно слънце;
13. Боливия – куесто хамача – ястие от зеленчуци и прясно сирене;
14. Египет – куошри, което е пай от боб, паста и ориз;
15. Етиопия – инджери с къри и зеленчуци;
16. Аржентина – асадо по креолски;
17. Китай – свинско месо със зеленчуци;
18. Бразилия – скариди с ориз и чеснов сос;
19. Грузия – кинкали, това са бухти с пълнеж от свинско и говеждо месо;
20. Индонезия – кокосова супа с говеждо месо и зеленчуци;
21. Кения – мбога и орали, което е ястие от царевица, зеленчуци и козе месо;
22. Мексико – тамале – царевична питка, увита в бананово листо;
23. Зимбабве – садза, което е ястие от царевично брашно, листа от тиква и фъстъчено масло;
24. Турция – имамбаялдъ;
25. Тайланд – омлет с ориз;
26. Испания – асадура де кордеро, което е ястие от агнешки дреболии и ориз;
27. Исландия – супа от агнешко и зеленчуци;
28. Норвегия – супа с месо от бик и зеленчуци;
29. Занзибар – уали, което е ястие от риба, ориз и сос от манго;
Коментари