gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Отглеждане на ароматен кориандър в саксия

Отглеждане на ароматен кориандър в саксия

Отглеждане на ароматен кориандър в саксия

Кориандърът е добре позната подправка. Има широко разпространение освен в кулинарията, и в народната медицина. Плодовете му имат благотворно влияние за секрецията на стомаха, червата и белите дробове. Полезни са за кръвоносните съдове и стимулират имунната система. Кориандърът се препоръчва и при болки в стомаха, диария, кашлица, задух, бронхит. Компрес от листата му облекчава болките в ставите.

Освен всичките тези полезни свойства, растението придава и чудесен вкус на редица традиционни ястия. Най-хубавото в случая е, че е изключително лесно да си отгледате вкъщи растението, без това да изисква особени грижи.

За целта ви е необходима продълговата саксия. Идеалните мерки са около 45 сантиметра широчина и дълбочина около 20-25 сантиметра. Това е необходимо, защото специфично за кориандъра е, че не трябва да се мести след като веднъж е засят.

Поставете на дъното на саксията дренаж от дребни камъчета или глинени черепи, но внимавайте да не покриете дупките на дъното, за да може излишната вода да се оттича. Допълнете съда с обогатена песъчлива почва, която можете да си набавите от близкия цветарски магазин. Преди да засадите семената напоете почвата с вода, като внимавате да не прекалите. Почвата трябва да е леко влажна, а не да се е превърнала в кал. Поставете равномерно семената и ги покрийте с тънък слой пръст.

Отглеждане на ароматен кориандър в саксия

Саксията се оставя до прозорец, за да бъде постоянно изложена на слънце. Кориандърът не се нуждае от специална температура. Счита се, че стайната е идеално условие за неговото развитие. Обикновено в рамите на седем до десет дни семената покълват и се показват от почвата.

Нужната на растението влага са осигурява с пулверизатор. Не се полива, защото семената са посети в плитка почва и могат да се изместят. Земята трябва да се поддържа относително влажна, за да може кориандърът да се развива добре.

Това е всичко. Когато стъблата на кориандъра достигнат 10-15 сантиметра височина, може да ги откъснете. Веднъж седмично премахвайте по два-три листа от растението, тъй като по този начин ще стимулирате продължителния му растеж.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest