gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Суперхрани: Хлорела

Суперхрани: Хлорела

МаринаМарина
Помощник Готвач
561380
Хлорела
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Хлорелата (Chlorella) са вид зелени водорасли. Открити са от британския микробиолог Мартинус Вилем Байеринк през 1890 г. Заради високото съдържание на протеини, витамини и други полезни вещества тези водорасли са обявени за суперхрана.

Богати са на Витамин B, Витамин C, Витамин A, Витамин E, Витамин D, Витамин K, йод, желязо, магнезий, цинк, калций и други. Освен това са едни от най-мощните антиоксиданти в света и защитават клетките в човешкият организъм от увреждане.

Много хора използват Хлорела, известна още като спирулина, като потенциален източник на храна и енергия, тъй като неговата фотосинтезна ефективност може на теория да достигне 8% в сравнение с други високо ефективни култури като захарната тръстика.

В началото на 1950 г. Хлорела се разглежда като нов и обещаващ основен източник на храна и като възможно решение на тогавашната световна гладна криза. Хората гледали на водораслото като начин да се сложи край на тази криза чрез предоставяне на големи количества висококачествена храна за сравнително ниска цена.

Спирулина

Хлорела се консумира като здравословна добавка предимно в САЩ и Канада и като хранителна добавка в Япония. Водораслите имат редица благоприятни въздействия върху здравето, включително и способността за лечение на рак.

Имат способността да детоксикират, да укрепват имунната система, да засилват растежа и обновяването на клетките, да ускоряват метаболизма и още много други.

У нас може да се открие и поръча като добавка на прах или таблетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Калин Ганев
Калин Ганев
31.05.2016 14:21
Хлорела и спирулина са две различни водорасли.
"Разликата между спирулина и хлорела е, че спирулината е хиляди години по-стара като вид и не притежава твърда клетъчна стена – това прави хлорелата по-близка до растенията отколкото до водораслите."
Източник:
0
0