Как да оправим пресечената майонеза?
Kako da popravimo presečeni majonez?
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да оправим пресечената майонеза?

Как да оправим пресечената майонеза?

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30315
Разбиване на майонеза

За приготвянето на майонеза са нужни пресни яйца и доброкачествено олио без утайка с приятна миризма. Жълтъците трябва да се отделят много внимателно. Разбиването им с олиото и малко сол трябва да става в подходящ съд - порцеланов или от неръждаема стомана (за предпочитане е обло дъно), с помощта на дървена лъжица или малко телче-метла.

Прибавянето на олиото трябва да става на капки или на тънка струя при непрекъснато бъркане. Особено трябва да се внимава в началото, докато се подхване майонезата. След това може да се налива и по-голямо количество олио наведнъж, но за да се поема постепенно от жълтъците, съдът трябва да се държи наклонен.

Ново количество олио се налива само ако предишното е изцяло погълнато от жълтъците и сместа е гладка. В случай че сместа се сгъсти, прибавя се малко лимонов сок или разтворена винена киселина.

Прибавянето на олиото продължава, докато майонезата получи гъстотата на маслен крем (1 жълтък поглъща 60-80 г олио - 1 кафяна чаша).

За да се увеличи количеството на майонезата, прибавя се малко студена вода и кисело мляко, предварително разбито добре. Накрая майонезата се посолява допълнително и се подправя с лимонов сок или винена киселина, а по желание и с горчица.

Освен само от сурови жълтъци майонезата може да се приготви и с прибавка на стрит варен жълтък.

Майонеза

При невнимателно разбиване, при употреба на олио с ниска температура (под 12 градуса), което често се случва зимно време, както и при пресищане с олио, майонезата се пресича.

Пресечената майонеза може да се поправи по следните начини:

- В единия край на съда се капват няколко капки вода. На това място започва бъркането на майонезата в кръг в една посока, като постепенно кръгът се разширява и се прибавя по малко от пресечената майонеза. Този прост начин не дава резултат само ако домакинята е несръчна или майонезата е силно песитена с мазнина;

- Пресечената майонеза се прехвърля в друг съд, а първият се измива много добре, изсушава се с кърпа и се облива с белтък, който след това се изсипва. Във втория съд се слага по малко от пресечената майонеза и се бърка непрекъснато в една посока и в постепенно разширяващ се кръг. Прибавянето на пресечена майонеза става на части, след като предшествуващата е поправена;

- В чист съд се разбива жълтък, като се прибавя на капки олио, докато се подхване нова майонеза. В тази майонеза се прибавя на части от пресечената майонеза. По-нататък се постъпва, както при описаните по-горе начини, и постепенно кръгът на бъркане се разширява.

Майонезата става по-лека, ако се смеси с отцедено от водата кисело мляко в съотношение 2 части майонеза и 1 част мляко.

Лека майонеза

Майонезата служи като основен сос, от който се приготвят много производни сосове като зелен сос, сос тартар, горчичен сос и др.

Майонезата и производните ѝ сосове се поднасят със студени ястия от зеленчуци, яйца, риби, птици, месо и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
15.04.2016 09:35
Ще трябва да опитам, защото и на мен ми се случва да не се получи майонеза и директно я изхвърлям.
0
1
Yana G.
Yana G.
15.04.2016 09:18
Да, наистина много полезна статия. Особено за хора, които не приготвят често майонеза в домашни условия. На мен като ми се е случвало, директно я хвърлям. Следващия път ще опитам някой от съветите как да я оправя.
0
3
Наталиа Петрова
Статията ми хареса. Съветите са добре описани.
0
0