Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Франзелата е парижка, ако тежи 200 грама

Франзелата е парижка, ако тежи 200 грама

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Франзела

Франзелата се смята за парижка, ако тежи точно 200 грама – поне такава е старинната рецепта на френския мек хляб с хрупкава коричка. Франзелата става популярна във Франция през 1930 г.

Тогава бил гласуван закон, който забранявал на хлебарите да работят преди четири часа сутринта. Те трябвало много бързо да измислят рецепта за хляб, който се пече бързо. Така се появила парижката франзела, която бързо втасва се пече за кратко време.

Рецептите на различните видове франзели са семейни тайни на майсторите-хлебари. Всеки ден в Париж се продават над половин милион топли вкусни франзели с различна дължина.

Друго тестено изделие – гофретата, се е появило много отдавна, още в Древна Гърция. Там гофретите се правели във вид на мекици със сирене и билки. В САЩ те появяват с преселници от Холандия.

В Америка е патентован първият електрически гофретник – това става през 1911 година. В чест на гофретите има специален международен ден – той се празнува на 25 март.

Руло

Прочут е и американският национален ден на гофретите. Той се отбелязва на 24 август. На тази дата в далечната 1869 г. Корнелиус Свартхаут от Ню Йорк е патентовал първия тиган за печене на гофрети.

Рулото със сладка плънка, така любимо на много деца и възрастни, е традиционен коледен десерт, който се нарича буш де ноел. Интересна е историята на създаването му – през деветнадесети век във Франция било традиция в двора да се оставя една голяма цепеница.

На празничната вечеря тя се поливала с масло и вино и се внасяла в къщата. Там се изгаряла, а пепелта се пазела до следващата Коледа, за да пази дома и да носи късмет.

Но постепенно тази традиция станала бреме и като замяна на цепеницата се появило шоколадовото руло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest