Ако ще отбележите предстоящите коледни и новогодишни празници в дома ви, ще трябва да се подготвите. Най-лесно ще бъде, ако направите вкусни хапки, които да привлекат гостите ви. Така няма да бъдете много време в кухнята и няма да ви се налага да ставате и сядате през няколко минути от масата.
Можете да приготвите малки еклерчета, дори бихте могли да направите най-обикновена баница, която в последствие да нарежете на хапки. Ако искате нещо месно – направете малки кюфтенца.
Друга идея е да сложите в парче колбас сварен ориз, подправен с любими миризми и малко майонеза. После забодете всички хапки с коктейлни клечки или пък клечки за зъби, подредете ги в две-три плата и решете проблема със разсипването в различни чинии.
Хапките могат да бъдат солени или сладки, като ние ви предлагаме една рецепта за сладки и една за солени, които ще намерите в галерията горе.
Пълнена франзела с риба тон
Необходими продукти: 1 франзела, 1 консерва риба тон, 2 яйца, глава лук, 1 връзка магданоз, ½ връзка копър, пакетче масло, 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне: Първо сложете двете яйца да се сварят. Изрежете двата края на франзелата и внимателно издълбайте вътрешността ѝ – нарежете я на ситно и я смесете с предварително отцедената риба тон.
Към тях сложете ситно нарязаните твърдо сварени яйца, магданоз, копър, червен пипер, размекнатото краве масло. Накрая сложете и задушения лук към сместа. Разбъркайте добре и напълнете хубаво франзелата. После я оставете в хладилник за няколко часа. Преди сервиране нарежете франзелата на тънки филии.
Топлият вариант на тази апетитна рецепта е да нарежете кръгчета моцарела, да покриете франзелата и да запечете до хрупкава коричка. Оставете да се охлади малко и тогава нарежете.
Ароматни коктейлни хапки
Необходими продукти: 3 яйца, 1 пакетче масло, 16 с.л. брашно, 12 с.л. захар, бакпулвер
За сиропа: 1 пакетче масло, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 200 мл вода, 1 шишенце ромова есенция
Начин на приготвяне: Разбивате яйцата и слагате захарта, след което добавяте маслото и разбивате. Когато сместа се уеднакви, сложете брашното и бакпулвера – разбъркайте добре. Изсипете сместа в намазнена тава, която сте поръсили с брашно, и изпечете в предварително загрята фурна за десетина минути.
След като изстине, кексът се нарязва на квадратчета. Сиропът се прави по следния начин – слагате разтопеното масло и чашата захар в купа и разбивате. Следва да добавите какаото, водата и да сложите сместа на котлона да заври – засечете три минути и отдръпнете.
След това изсипете ромовата есенция и залейте сладкиша. Отгоре обилно поръсете със ситно накълцани орехови ядки. Наредете хапките в чиния.
Коментари