Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Правилната храна за по-добър сън

Правилната храна за по-добър сън

Правилната храна за по-добър сън

Сънят е естествен релаксиращ процес, при който се стига до намаляване на функциите на някои сетива. Необходимо е възстановяването на психическата и физическата сила на организма, има ключова роля в консолидацията на паметта, особено действа на цялостната еволюция на мозъка.

Обикновеният човек прекарва една трета от живота си в сън. Ускореният ритъм на живот, който днес водим, големият брой работни часове, постоянното бързане и останалите негативи от съвременния живот причиняват проблеми със съня, т.е. недоспиване при голям част от хората.

Въпреки това добрата новина е, че някои решения, свързани с храненето, могат да повлияят на качеството на съня. Иначе казано - спазвайки някои правила при хранене, и ще спите по-добре, и ще се чувствате по-здрави. Хапвайте често и храни за по-добър сън.

Не пропускайте хранене, а след това да се стремите да го наваксвате!

Прескочите ли хранене през деня, може да се счита като добър начин за намаляване на килограмите, но с това само изваждате организма от равновесие и предизвиквате проблеми със съня.

Яжте по-рано и по-често!

Докато спите, тялото използва енергия, за да се регенерира, като същевременно изразходваните калории трябва да се компенсират. Яжте смес от протеини и въглехидрати за закуска (например яйца и пълнозърнести филийки), а през деня консумирайте поне още 4-5 малки хранения. Ако ядете нещо здравословно на всеки няколко часа, ще помогнете на тялото и мозъка да постигнат правилното равновесие на хормоните и невротрансмитерите, които са важни за регулирането на съня.

Вредни за съня храни

Кажете НЕ на чипсовете!

Просто кажете не на чипсовете и други мазни закуски. Мазната и пикантна храна затруднява храносмилането, а това ви държи будни по-дълго, отколкото е необходимо.

Не прекалявайте с калориите!

Ако намалите дневния прием на калории до 1200, организмът не получава достатъчно от хранителни вещества, които са му необходими, което също може да действа на съня. Например, липсата на желязо може да доведе до симптоми, подобни на тези, които предизвиква умора на краката, докато липсата на фолиева киселина може да доведе до безсъние.

Кафе

Внимателно със солта и кафето!

Различните готови продукти съдържат голямо количество сол, което може да попречи на вашия ритъм на сън с повишаване на кръвното налягане и причиняване обезводняване. Кофеинът, от друга страна, остава в организма до 12 часа, така че последствията от едно следобедното кафе ще почувствате много по-късно.

Витамини и минерали, които ще ви помогнат да спите по-добре

Витамин B: подобрява способността на тялото да регулира отделянето на триптофан и да произвежда повече серотонин, които са важни за регулацията на съня. Този витамин се намира в пилешко месо, бананите, картофите, ядките.

Калций: този природен релаксатор има успокояващ ефект върху нервната система. Може да си набавите с нискомаслено кисело мляко, сирене, броколи, спанак.

Цинк: липсата на този минерал също се свързва с безсънието. Може да се заредите, като похапвате ядки, различни семена, пълнозърнести зърнени храни и др.

Желязо: липсата на този минерал причинява симптоми на умора. Може да се намери в месото, бобовите зеленчуци, в тъмнозелените листни зеленчуци, в сушените плодове и др.

Мед: регулира отделянето на серотонин. Намира се в житните растения, боб, лешници и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest