Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Две екзотични ястия от далечно Чили

Две екзотични ястия от далечно Чили

Пиле
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Чили, необятната държава, разположена между Тихия океан и Андите, се слави не само със своята девствена природа, но и със своята екзотична кухня.

Смесица между древните индиански традиции и кулинарните умения на новодошлите европейци, чилийската кухня се отличава със своето многообразие от аромати и техники. Ето защо тук сме Ви избрали 2 интересни традиционни за Чили рецепти, които същевременно са много вкусни и лесни за изпълнение:

Ароматно алкохолно пиле

Чилийска кухня

Необходими продукти: 1 цяло пиле, 2 с.л. масло, сокът на 1 лимон, 750 мл качествено бяло вино, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 100 мл коняк, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен кориандър

Начин на приготвяне: Пилето се измива добре, отцежда се и се натрива със сол. Прави се смес от лимоновия сок и разтопеното масло и с нея се намазва птицата. Лукът се пъха в нея, без да се нарязва, пилето се слага да се вари цяло във виното. Когато е готово, се разрязва, бульонът, в който се е варило, се прецежда и към него се добавят обелените и нарязани на едро скилидки чесън, нарязаният на ситно кориандър и конякът.

Когато сосът се сгъсти, се добавя малко сол и черен пипер на вкус. Нарязаното на порции пиле се залива с готовия алкохолен сос и се поднася. За украса можете да добавите във всяка чиния по стръкче пресен кориандър, а за гарнитура - зеленчуци по избор.

Десерт с кайсии

Чилийски десерт със сушени кайсии

Необходими продукти: 550 г сушени кайсии, 550 г царевична каша, приготвена от царевично брашно и вода, 350 г захар, 3 с.л. желатин, 500 мл сметана

Начин на приготвяне: Кайсиите се заливат със студена вода и се оставят да престоят така 30 часа, след което се слагат да се варят заедно със захарта. При пълното им омекване се изваждат, отцеждат се от водата и се нарязват на кубчета.

Желатинът се разтваря на водна баня, сметаната се разбива с миксер и се приготвя царевичната каша. В подходящи десертни купи или чаши се изсипва от кашата, плодовете и най-отгоре равни количества желатин и сметана. Оставете и малко кайсии, за да украсите отгоре десерта.

Друг вариант е да използвате плодов сироп, настърган шоколад или сладолед. Не забравяйте обаче, че преди поднасянето на екзотичния плодов десерт трябва да го оставите да се изстуди за около 5 часа в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest