Малко познатата ни южноазиатска държава Непал се намира между Индия и Китай и се слави както със своите незабравими природни гледки, така и с бедното си население, често живеещо на прага на мизерията.
Въпреки всичко изключително любезните и добронамерени непалци няма да се поколебаят да Ви разкажат своите истории или пък да Ви посочат с гордост великолепието на Хималаите и на връх Еверест. А ако успеете да се сприятелите с тях, могат да Ви поканят да се присъедините и към тяхната традиционна непалска вечеря.
Дори и това да не се случи обаче и дори да нямате планове да посещавате Непал, можете лесно да се потопите в непалската атмосфера, приготвяйки си някои от традиционните непалски вечерни ястия. Ето 2 вкусни и лесни за изпълнение рецепти:
Ароматни кокосови скариди
Необходими продукти: 200 г сварени или бланширани скариди, 2 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 100 мл готварска сметана, 60 г оризово брашно, 25 г пшенично брашно, 25 г нишесте, 1 жълтък, шепа кашу, шепа кокосови стърготини, 1/2 ч. л лимонова кора, 1/2 ч. л. лимонова трева, сол и пресен джинджифил на вкус, малко кокосово мляко и малко обикновено кисело мляко
Начин на приготвяне: Скаридите се запържват в зехтина и към тях се добавят намачканата обелена скилидка чесън, нарязаният на дребно джиджифил и пюрираната лимонова трева. Оставят се за няколко минути да си пуснат аромата и се слагат нишестето и двата вида брашно, които са размити в кокосовото и киселото мляко. Ако е необходимо, се долива и малко вода. След като ястието е готово, се подправя на сол и се гарнира с кашуто и с кокосовите стърготини.
Традиционно непалско ястие от варива Дал
Необходими продукти: 80 г бял едър боб, 80 г дребен зрял боб, 80 г кафява леща, 80 г червена леща, 80 г нахут, 5 скилидки чесън, 1 голяма глава лук, 3 домата, 3 с. л. олио, сол и куркума на вкус, ситно нарязан или настърган джинджифил.
Начин на приготвяне: Всички варива се накисват във вода от предходната вечер, след което се сваряват добре. Не забравяйте да изхвърлите първите 2 води. Докато чакате да се сварят, е добре да запържите нарязаните на ситно скилидки чесън и джинджифила с олиото.
Към тях се слагат последователно ситно нарязаните лук и домати. Когато всички продукти са омекнали, се добавят и готовите варива и ястието се оставя да къкри известно време до поемането на всички аромати. Накрая се подправя на сол и се добавя куркумата.
Коментари