Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Важни стъпки при дегустацията на вино

Важни стъпки при дегустацията на вино

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
127
Дегустация на Вино

При дегустацията на вино има някои тънкости, на които трябва да се обърне внимание. Дегустацията става с помощта на три сензорни органа – очи, нос и небце.

Начинът, по който се държи чашата, е първия елемент, с който се започва дегустацията. Чашата трябва да се държи за основата.

Това е важно, за да се избегнат всякакви следи по чашата и да се предотврати затоплянето на чашата с ръка. Това особено е важно, ако ще се дегустира бяло вино.

Дегустация с очи: Чашата с вино се вдига до нивото на очите и се държи към светлината. Ако се направи към неутрален фон или бяла покривка, това дава яснота за цвета на виното.

Дегустация с нос: По време на дегустация 1/3 от чашата се пълни с вино. Доближава се до носа и се усеща първият мирис на виното. Така могат да се открият гъбични проблеми и окисление.

Бяло вино

След това леко се завърта чашата и се разбърква виното, и отново се доближава до носа. Целта е увеличаване на фенолите и тяхната връзка с кислорода да се увеличи. Така се получава по-интензивен аромат.

Дегустация с небце: Ароматът и вкусът обикновено вървят заедно. Възприетият аромат и вкус от носа трябва да се възприеме и от небцето. В езика и устата има различни точки на чувствителност. Върхът на езика възприема сладкия вкус, а краищата и задната част възприемат по-горчивите вкусове.

Отпива се една глътка от виното и се жабурка леко, като виното трябва да достигне до всички точки в устата. Освен вкус и аромат, небцето има и способността да усеща и продължителността и годността на виното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest