При дегустацията на вино има някои тънкости, на които трябва да се обърне внимание. Дегустацията става с помощта на три сензорни органа – очи, нос и небце.
Начинът, по който се държи чашата, е първия елемент, с който се започва дегустацията. Чашата трябва да се държи за основата.
Това е важно, за да се избегнат всякакви следи по чашата и да се предотврати затоплянето на чашата с ръка. Това особено е важно, ако ще се дегустира бяло вино.
Дегустация с очи: Чашата с вино се вдига до нивото на очите и се държи към светлината. Ако се направи към неутрален фон или бяла покривка, това дава яснота за цвета на виното.
Дегустация с нос: По време на дегустация 1/3 от чашата се пълни с вино. Доближава се до носа и се усеща първият мирис на виното. Така могат да се открият гъбични проблеми и окисление.
След това леко се завърта чашата и се разбърква виното, и отново се доближава до носа. Целта е увеличаване на фенолите и тяхната връзка с кислорода да се увеличи. Така се получава по-интензивен аромат.
Дегустация с небце: Ароматът и вкусът обикновено вървят заедно. Възприетият аромат и вкус от носа трябва да се възприеме и от небцето. В езика и устата има различни точки на чувствителност. Върхът на езика възприема сладкия вкус, а краищата и задната част възприемат по-горчивите вкусове.
Отпива се една глътка от виното и се жабурка леко, като виното трябва да достигне до всички точки в устата. Освен вкус и аромат, небцето има и способността да усеща и продължителността и годността на виното.
Коментари