В миналото яйцата са били символ на добър късмет. Богат източник на хранителни вещества, яйцата са извор на живот. Съдържащите се протеини, витамини, минерали и мазнини в тях са изключително важни за развитието на организма.
В едно яйце се съдържат средно 6 грама мазнини и много малко количество въглехидрати. Също така яйцата са богати на витамини А и В, желязо, фосфор, магнезий, минерали като сяра и натрий.
В сравнение с белтъка, жълтъците съдържат повече мазнини, протеини и желязо. В едно яйце се съдържат 80 калории. На пазара се предлагат яйца както с кафява, така и с бяла черупка. Яйцата с кафяви черупки съдържат по-голямо количество витамини.
Съхраняването на яйцата в хладилник запазва витамин А. След закупуването на яйца те трябва да се консумират в кратко време. В противен случай може да намалее количеството на витамин В12.
Както с много други храни, така и с консумацията на яйца не бива да се прекалява. Консумацията на по-голямо количество яйца може да нанеси вреди на здравето като високо кръвно налягане, висок холестерол, някои кожни заболявания. Яйцата разполагат с всички хранителни вещества, необходими за организма, но в нормални количества.
Пресните яйца запазват свежестта си в продължение на 14 дни. А как да разберете дали яйцата са пресни? Дръжте ги към светлината и ако са прозрачни, значи са пресни. Ако се поставят във вода и паднат на дъното, това значи, че яйцата също са пресни.
При разбиването на яйце, ако белтъкът се отделя от жълтъка, значи че яйцата са стари. Ако твърдо сварено яйце се нареже по средата на дължина и жълтъкът е точно в средата, яйцето е прясно.
Коментари