Към слабо подсладените напитки спадат водка, уиски, джин, ром, коняк, мастика и др.
Слабоподсладените напитки се консумират главно като аперитив.
При сервирането на водка, джин, уиски и мастика могат да се поднесат същите мезета, с които се сервират ракиите.
Вкусно мезе за мастика са ситно нарязаните пресни краставички, размесени с кисело мляко, а също така и сладоледа. Мезетата за тези напитки трябва да бъдат силно изстудени.
Вкусно мезе за ром и коняк се приготвя от 2-3 настъргани ябълки, смесени с 1 нарязан на дребно портокал, 1 кафена чашка скълцани орехови ядки, лимонов сок на вкус ипчелен мед.
Конякът може да се поднесе с бучка захар и парче лимон.
Ромът може да се поднесе с бишкоти, пасти, торти, кейк и др. При пиенето на ром и коняк не се правят кисели мезета. Ром може да се поднася с кафе или чай. Ромът и конякът, взети с чаша топъл чай, загряват организма и предпазват от простуда.
Почти всички споменати слабо подсладени напитки поотделно или в комбинация се употребяват при приготвянето на коктейли.
Слабо подсладените напитки се поднасят в чашите, с които се поднасят ракиите и силно подсладените напитки.
За мастиката се употребяват по-големи чаши, за да може да се разрежда с вода. За по-силното ѝ охлаждане в чашите се пускат парчета лед.
Общо взето, подсладените напитки, както и ракиите се поднасят със сравнително по-ниска температура.
Коментари