Остерия Франческана бе обявен за ресторант номер едно в целия свят. Италианският ресторант на майстор-готвача Масимо Ботура зае първото място в класацията за 50-те най-добри ресторанта за 2016-та.
Класацията се изготвя от 2002-ра година. Тя се смята за еквивалент на Оскарите в ресторантьорския бизнес.
Тазгодишното подреждане бе обявено на церемония в Ню Йорк. Миналата година Остерия Франческана зае второто място, но тази успя да измести фаворита - испанския Ел Селер де Кан Рока на тримата братя Рока от град Жирона.
Въпреки това испанското присъствие е силно застъпено и тази година в класацията. В челната десетка има общо три испански ресторанта, а в петдесетте – седем.
Освен шеф Ботура, признание получи и френският шеф Ален Пасар и ресторантът му Арпеж в Париж. Той получи наградата за цялостни постижения. Пиер Ерме от Франция спечели приза за най-добър сладкар в света.
Коментари