gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните растения от всеки континент

Най-полезните растения от всеки континент

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
741k
Най-полезните растения от всеки континент
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Всяка държава има различни растения, които могат да се намерят само там и които се използват и като билки или се хапват за здраве. Сега ще ви заведа на здравословно пътешествие до някои страни.

Най-полезни растения в Африка, Тунис и Египет

Сусам

Първо, ще отидем до Африка, Тунис и Египет. В тези държави на почит е сусамът. Той има регенериращи свойства, богат е на антиоксиданти. Полезен е, защото в него се съдържа растителен протеин, който се абсорбира лесно от организма. В сусама се съдържа голямо количество желязо. Подсилва сърцето и предпазва от Алцхаймер.

Другото полезно растение, виреещо по тези места, е Дяволският нокът. Този плод е всеизвестен по целия свят. Плодът му е с форма на кука и се използва за терапия. Има противовъзпалителни и анестетични свойства.

Най-полезни растения в Южна Америка и Колумбия

В Южна Америка и Колумбия пък си имат растение, наречено котешки нокът. Това растение има стимулиращи, укрепващи и ваксинални свойства. То също е световно известно, защото съдържа един много силен антиоксидант, наречен Индоли. По тези места се вярва, че Котешкият нокът има антираково въздействие именно заради съдържанието на Индоли.

Най-полезни растения в Азия, Япония и Китай

Идва ред на Азия, Япония и Китай. Както предполагам знаете, в тези страни се хапват много водорасли и това не е случайно. Те имат ниско съдържание на холестерол, стимулират метаболизма и не съдържат много калории. Богати са на витамин B12, йод и калий. Могат да се ядат студени или топли в салати или суши.

Най-полезни растения в Австралия

Евкалипт

Сега ще се разходим до Австралия. Там най-известен е евкалиптът. Както знаете, от листата му се добива масло, което се използва в медицината. Има антибактериални свойства, отпушва бронхите и помага при бронхит и хрема.

Най-полезни растения в Северна Америка и Канада

Кленов сироп

Прехвърляме се в Северна Америка и Канада. Там най-известен е кленовият сироп. Оригиналният произход на сиропа е Канада, но той има световна известност. Може да се използва за палачинки, чайове, вафли и сладолед. В него се съдържа витамини от група B, макроелементи, които са полезни за нервната и имунната системи.

Най-полезни растения в Финландия, Франция и Полша

кестени

Последната ни спирка е Европа и по-конкретно - Финландия, Франция и Полша. В Полша имат един известен конфитюр, който се прави от захаросани листенца от рози. Представлява захаросани листа от диви рози, които имат високо съдържание на витамин С (20 пъти повече от лимоните), етерични масла, които повишават имунитета ни значително.

Кестените са също известни в тези региони. Те са били познати още на древните римляни и са много обичани от французите. Когато посетите Франция, ще забележите, че по улиците ѝ на всеки ъгъл може да видите и усетите аромата на печени кестени. Те са богат източник на витамин Е, който е известен като еликсир на красотата и дълголетието и калий, който укрепва сърцето.

Вижте още апетитни предложения от:

- американската кухня;

- френската кухня;

- японската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest