Традиционната виетнамска кухня се характеризира със свежи съставки, малко мазнини и богатство от билки и зеленчуци. Принципът на Ин и Ян се пренася и върху начина на приготвяне на ястията. Някой рецепти се предлагат само през определен сезон, за да се постигне контраст между храната и времето.
Например пилешкото месо /топла храна/, както и свинското месо, което е гореща храна, се консумира през студените месеци. Докато различните видове морска храна, които се приемат за хладни продукти, се сервират с джинджифил, а той е топъл. Ако храната е пикантна, то тя се балансира с нещо кисело.
Много често се готви чрез бланширане, сотиране или на пара. В тази кухня се спазват 3 железни правила;
1. Храната трябва да е свежа;
2. Месото се готви за кратко;
3. Зеленчуците се ядат сурови.
Ето една уникално вкусна и полезна виетнамска рецепта за супа, която 100% ще ви се понрави.
Необходими продукти: 1 малко пиле, 1 глава лук, корен джинджифил, 3 литра вода, 2 кубчета пилешки бульон, 4 с.л. рибен сос
За гарниране: 4 яйца, 400 г шунка, 10 гъби шийтаке, 200 г скариди, връзка зелен лук, 500 г оризови спагети
Начин на приготвяне: В тенджера се поставя пилето с продуктите за бульона и се залива с вода. Вари се до готовност на тих огън. Прибавят се предварително накиснати и нарязани гъби. Минута преди да свалите от огъня, сложете скаридите, за да си пуснат аромата.
Пилешкото месо се изважда, почиства се от кожата и костите и се нарязва. Загрява се намаслен тиган, печем 4 тънки омлета от разбитите яйца. Навиват се на рулца, нарязват се напречно на ленти.
Отделно се варят спагетите. В купа сложете до половината спагети, отгоре ленти омлет, нарязаната шунка, пилешкото месо и голяма щипка зелен лук. Залейте с врелия бульон и поднесете.
Коментари