Едва ли има човек, който да не е съгласен с твърдението, че ястията, приготвени от мама и баба са най-вкусните. Въпреки това не всеки може да обясни каква е точната причина за това. Учени от Великобритания обаче успяха да разрешат загадката. Според тях домашните гозби са най-вкусни, защото са приготвени с търпение, внимание и любов.
За да достигнат до тези изводи, учените провели вкусно изследване с чревоугодници от две групи. При него участниците се включили в своеобразна коледна вечеря. Ястията /виж галерията/ и при двете групи били еднакви, само че били поднесени при различна атмосфера.
При едната група те били поднесени в празнична обстановка, като заедно с това участниците били информирани, че блюдата са приготвени от кулинарни виртуози по изпитани семейни рецепти. Втората група получила абсолютно същите храни, само че атмосферата около тях била посредствена и никой не се погрижил да им обясни кой е приготвил менюто им, пише Дейли мейл.
След като си устроили пиршество, участниците в опита били помолени да коментират храната, която са консумирали. Така учените установили, че първата група намира трапезата си за по-вкусна от втората. Нейните участници поставили оценка 4.3 по петобалната скала. При останалите оценката била едва 3.4 въпреки че ястията и на двете групи били еднакви.
Коментари