Диетолог от Обединеното кралство анализира коледните трапези на различните държави по света и откри кои от менютата са най-полезни. Според специалиста Кристина Мерифийлд най-здравословни са храните, които поляците приготвят в чест на Рождество Христово.
След тях се нареждат тържествените специалитети на австралийците и тези на новозеландците. Позиция по-надолу са коледните блюда на французите, следвани от вкусотиите на испанците и германците. Последните две места в класацията пък се заемат от коледните гозби на британците и жителите на САЩ.
Диетологът обяснява, че най-леко е рождественото меню в Полша, тъй като то съдържа борш, шаран и компот от сушени плодове. Тези ястия не натоварват храносмилателната система и не предизвикват обичайните смущения, които повечето от нас чувстват след обилното празнично преяждане.
Гозбите, които се стъкмяват в Нова Зеландия и Австралия по Коледа, също са диетични. Обикновено там залагат на салатите и морските деликатеси. Ако се поднася месо пък, то е добре охладено и гарнирано с плодов сос. За десерт се сервира най-често леката торта Павлова, пише Дейли мейл.
Единствено изброените вече менюта Мерифийлд намира за здравословни. Трапезите на останалите страни в класацията също не са съвсем вредни, но граничат с нездравословните храни.
Във френското коледно меню по традиция присъстват храни като сирене, гъши дроб, петел, сладкиши. Това са все продукти, които предизвикват тежест след консумиране. Още по-вредни са трапезите на Испания и Германия, където се набляга на картофите, месата, калоричните десерти.
Поданиците на Обединеното кралство и американците също наблягат на картофите, както и на пуйката с тежък сос. Не е изключено по Коледа в тези страни да бъдат поднесени и зеленчуци, но те не заемат централно място на масата. Празничните десерти и на двете държави също са доста калорични. Във Великобритания за предпочитане е пудингът, а в САЩ – пудинг и пай.
Британският диетолог дава и няколко ценни съвета, които да ни помогнат да избегнем стомашните неразположения след обилното коледно похапване. Мерифийлд ни препоръчва да наблегнем на салатите и зеленчуците, и да сме по-скромни, когато си сипваме месни продукти и пържени храни.
Не прекалявайте и с алкохола, защото той е много калоричен, а и обостря апетита. Ако ви се похапва нещо сладичко, опитайте се да задоволите нуждата си от десерт с плодове, съветва още специалистът.
Коментари