Мидите и рибите в родното Черноморие са напълно безопасни за употреба. В тях няма токсични елементи над нормата.
Последното проучване относно наличието на токсини в морските продукти категорично доказва, че е безопасно да консумираме рибите и мидите, уловени в Черно море. Същото важи и за сладководните обитатели.
Проучването се е провело в рамките на цяла една година. То е инициирано от Министерството на околната среда и водите, като мониторингът е обхванал Черно море, Варненското и Бургаското езеро, река Дунав и язовир Мандра.
Специалистите са изследвали едни от най-разпространените видове риба като цаца, кая, кефал, хамсия, зарган и сафрид, както и миди – всички от Черно море. От сладководните басейни са взети проби от бяла риба, скобар, сом, шаран, платика, каракуда, моруна и таранка.
Данните са отчели най-високо съдържание на токсини в мидите. След тях са черноморските риби, а на последно място – тези от сладките водоеми. Въпреки това нивата им са много под допустимите. Това означава, че консумацията им не носи опасност за човешкото здраве. Допустимите стойности са регламентирани от ЕС.
Коментари