Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Доказано! Рибата и мидите в България са безопасни

Доказано! Рибата и мидите в България са безопасни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Миди

Мидите и рибите в родното Черноморие са напълно безопасни за употреба. В тях няма токсични елементи над нормата.

Последното проучване относно наличието на токсини в морските продукти категорично доказва, че е безопасно да консумираме рибите и мидите, уловени в Черно море. Същото важи и за сладководните обитатели.

Проучването се е провело в рамките на цяла една година. То е инициирано от Министерството на околната среда и водите, като мониторингът е обхванал Черно море, Варненското и Бургаското езеро, река Дунав и язовир Мандра.

Специалистите са изследвали едни от най-разпространените видове риба като цаца, кая, кефал, хамсия, зарган и сафрид, както и миди – всички от Черно море. От сладководните басейни са взети проби от бяла риба, скобар, сом, шаран, платика, каракуда, моруна и таранка.

Риба

Данните са отчели най-високо съдържание на токсини в мидите. След тях са черноморските риби, а на последно място – тези от сладките водоеми. Въпреки това нивата им са много под допустимите. Това означава, че консумацията им не носи опасност за човешкото здраве. Допустимите стойности са регламентирани от ЕС.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest