Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какви ястия вървят мидите?

С какви ястия вървят мидите?

редакция:
Миди
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
35.00 лв.

Наричат мидите полезният дар от морето. Тези мекотели са прости двучерупчести създания, лесно усвоими от човешкото тяло. Затова се употребяват навсякъде по света, макар че на някои места са само деликатес, а другаде са ежедневна храна.

Чистата среда на живот е важна за тях и те са чувствителни и активни филтри за пречистване на морската вода, като при това улавят и някои токсини, което може да навреди на здравето на любителите на тази морска храна.

Ползите от консумацията на миди се дължат на изключителния състав на тези мекотели. В тях има почти всички полезни вещества, които са нужни на тялото - омега - 3 мастни киселини, витамини А, В, С, А, D, фосфолипиди, магнезий, фосфор, калций, калий, натрий, цинк, йод, аминокиселини, полезни мастни киселини.

Мидите подкрепят здравето на половата система, подобряват здравето на жените в периода на менопауза, считат ги за диетична храна, подходяща за много заболявания като диабет, пакреатит, гастрит, подагра и други.

Мидите са отличен източник на протеини, с ниско калорийно съдържание и много полезни вещества. Те крият опасност от отравяне, ако се попадне на развалена мида, но спазването на основните и прости правила за тяхното съхранение, приготвяне и консумация премахва рисковете от тях.

Начини за приготвяне на миди

Супа с миди

Мидите се обработват термично по всички възможни начини. Може да се сварят, изпекат, сготвят, задушат, изпържат, поднасят се и пушени. Има едни вид - мидите Fina, които са единственият вид морска храна, която се консумира сурова. Ядат се натурални, с няколко капки лимон.

Месото на мидата е меко, нежно, леко на вкус и може да се използва както като самостоятелно ястие, така и като добавка към супи, закуски, салати, участвайки в разнообразни рецепти. Мидите вървят с голям брои продукти, които още по-добре разкриват вкусовете им качества.

Най-популярни ястия с миди

Мидите вървят най-много с ястия като рибарска супа от морски дарове, морски ястия с ориз или като самостоятелно блюдо - задушени с бяло вино, магданоз и чесън. Мидите с масло са истински деликатес, глезещ небцето с уникално усещане.

Интересно предложение на кулинарите са панираните миди с много подправки като чесън, черен пипер, дафинов лист, магданоз, лимонов сок.

Салата с миди

Мидите си партнират добре с домати, лук, маслини в рецепти на миди с лук и домати, миди с доматен сос и маслини, печени миди и мариновани миди и миди се със сметана. Наистина в това отношение мидите са уникални сред богатата морска кухня и продукти, много от които не си подхождат с ферментирали млечни продукти. За разлика от тях, деликатният вкус на мидите се събужда перфектно със заквасена сметана или крем сосове, които подчертават тяхната нежност.

Готвенето на миди заема съвсем малко време, достатъчни са 2 или 3 минути, за да се отворят. Дългото варене само ще ги направи жилави. Това позволява да се приготвят не само различни ястия, но и сосове, които са ефектно допълнение към ястия с дъх на море.

Миди

Виното и мидите правят невероятен тандем, взаимно се допълват и подсилват. Много бели вина подчертават мекотата на мидата в устата. Соленият вкус на мидата перфектно се балансира от плодовия и флорален аромат на охладеното вино, поднесено с миди.

Вижте също какъв е етикета при консумация на миди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest