Киселите краставички като хранителен продукт
Киселите краставички са любими на малки и големи. Тази консервирана храна се отличава с отлично балансиран вкусов профил. Приготвя се лесно от малки краставички, които се накисват в саламура от вода, оцет, сол и копър. Стават хрупкави и запазват свежестта си през цялата зима.
Киселите краставички са изключително полезни заради ферментационните процеси, които търпят, следствие на което придобиват невероятно съчетание от витамини, микроелементи и пробиотици, грижещи се за чревното здраве. Характерно за всички ферментирали зеленчуци, включително киселите краставички, е това, че увеличават витаминозното съдържание в себе си в процеса на фермантация.
Поради това киселите краставички са чудесно допълнение към храната. Може да се консумират самостоятелно, но най-често са в тандем с други хранителни продукти, на които придават нотка пикантност и аромат.
С какви ястия вървят кисели краставички
Меса с краставички
Киселите краставички се партнират чудесно със свинско месо - печено, пържено, на скара. Може да се приготви ястие свинско месо с кисели краставички, в което на тези продукти компания правят и други зеленчуци и подправки.
Виненият кебап с кисели краставички, както и свинско филе с шунка и кисели краставички, свинските пържоли с тях са все класически рецепти за комбинацията на свинското и пикантните консервирани краставици.
Към тях може да се добавят многобройните вариации на свинска кайма с кисели краставички - кюфтета с гъби и кисели краставички, гнезда от свинска кайма и кисели краставички, пълнени кюфтета с гъби, шунка и кисели краставички и много други.
Пилешкото и изобщо птичето месо също се съчетава много успешно с киселите краставички. Печено пиле, панирано пиле, пилешки руладини с кисели краставички са добре познати и харесвани съчетания, които правят тези ястия класика. Маринованите пилешки пържоли или пиле жулиен не могат без компанията на ферментиралия зеленчук.
Пуешкото месо също може да се добави в тази компания, а също и агнешкото, макар че не са част от класическите рецепти, в които участват краставичките.
Зеленчуци и гъби към кисели краставички
Киселите краставички вървят най-вече с картофи, приготвени по различен начин - варени, печени, пържени.
Гъбите също са любим тандем на киселите краставички и могат да се включат както в готвени ястия, така и в салати.
В състава на салати киселите краставички обикновено си партнират с други дребни зеленчуци, като най -често са мариновани заедно.
Алкохолни напитки към краставичките
Киселите краставички са най-подходящо мезе за ракията и водката. Обикновено се поднасят заедно с други туршии и се препоръчват като мезе заради способността на ферментиралите зеленчуци да неутрализират алкохола и да предотвратят токсичните му ефекти. Сокът от тях е едно от средствата срещу махмурлук.
Отделно от това му действие, сокът от киселите краставички може да участва в приготвянето на коктейли. Такъв е коктейлът Мичелада, в който важна съставка се явява сокът от кисели краставички, наред с бирата и доматения сок.
Не пропускайте да видите и разберете също колко сол да сложите на краставичките, както и колко оцет се добавя на краставички.
Коментари