Обикновено в един буркан краставички се добавят четири супени лъжици оцет. Но всичко зависи от конкретната рецепта за зимнина.
Предлагаме ви една изпитана домнашна рецепта за кисели краставички. В буркан 500 гр. нареждате краставички корнишони и добавяте една супена лъжица сол, две супени лъжици захар, четири супени лъжици оцет, половин глава лук, черен пипер на зърна и връзка копър. Заливате с вода и затваряте с капачки (много е важно да са обикновени капачки, а не тези с винт). Слагате бурканите с краставички да заврят и варите пет минути, колкото да се запечата буркана.
Полезен съвет: Не допускайте в бурканите с краставички нездрави продукти. Изисквайте и се стремете те да бъдат естествено отгледани. Това ще ви гарантира издръжливост на всичко, което си приготвяте. Цяла зима ще ядете продуктите със същия вкус, с какъвто са набрани.
Тълкуването на понятието туршии буквално значи: запазване на зеленчуци в саламура и оцет. При този начин на консервиране се подтискат ферментите и дейността на микроорганизмите, което довежда до тяхното унищожаване, а се запазват напълно хранителните и вкусовите качества на продуктите.
По този начин на консервиране можете да приготвите:
Коментари