Всички си мечтаем да имаме гладък и стегнат корем, той ни дава не само по-добро самочувствие, но е и символ на добро здраве. Плоският корем говори за добро общо здравословно състояние. Тогава той се чувства комфортно, освободен от тежестта на подуването и запека.
Балансираното хранене и физическата активност са ключът към неговото здраве.
Ето някой често срещани проблеми, свързани с корема, и правилните хранителни решения как да се справим с тях.
1. Когато килограмите се трупат точно на корема Избягвайте:
- Мазните храни - масло, сметана, колбаси, тлъсто месо, сладкиши, сладолед. Не трябва да подценяваме мазнините, скрити в панираното пилешко и рибно месо. Готовите закуски също не се препоръчват;
- Алкохола - той се трансформира в триглицериди - липиди, които се натрупват по корема;
Предпочитайте:
- Дневно миню с намаляващи количества - обилна закуска, разумен обяд и лека вечеря;
- Растителните мазнини – можем да си позволим по 2-3 супени лъжици на обяд и два пъти по-малко на вечеря;
- Протеините – необходими са ви 250 г бяло месо или 300 г риба на ден. Трябва да се има предвид, че червените меса са по-мазни, затова не ги консумирайте по-често от 2 пъти седмично;
- Зеленчуци – за предпочитане е на всяко хранене. Можем да ги съчетаем с макарони, ориз или картофи. Но само до 3 пъти седмично;
- Готвенето на пара;
- Леките десерти - кисело мляко, обезмаслена извара, съчетана със свежи сезонни плодове.
2. Когато коремът е подут
Избягвайте:
- Зеле, фасул, целина, както и сирената с твърда кора;
- Монотонните диети - редуването на периоди, в които се храните само с един определен продукт, принуждава храносмилателния тракт да произвежда ту повече жлъчен сок, ту повече киселини. По този начин се нарушава правилното му функциониране;
- Суровите зеленчуци на всяко хранене;
- Прекалено мазните и силно подправени храни;
- Прекалено горещите или прекалено студените ястия;
Предпочитайте:
- Храненето в едни и същи часове на деня в продължение на 20 минути най-малко;
- Варени зеленчуци;
- Сезонни плодове – добре узрели и белени;
- Пълнозърнестите продукти – хляб, ориз, макарони. Те съдържат много фибри. Винаги трябва обаче да ги съчетаваме със зеленчуци, за да улесним храносмилането;
- Разнообразното хранене – различни продукти в малки количества;
- Доброто дъвчене – позволява по-бързо и лесно трансформиране на хранителните вещества;
- Водата – между отделните хранения и в малки количества, но често и през целия ден.
3. Когато коремът ни боли:
Избягвайте:
- Тези зеленчуци, чиито неразтворими фибри предизвикват увеличено производство на ензими, действащи възбуждащо на червата. Такива са например ряпата, лукът, краставица, зеле и карфиол;
- Подправките, алкохола, прекалената консумация на кафе и чай;
- Шоколада и богатите на мазнини храни като колбаси и сирена.
Предпочитайте:
- Варените тиквички, моркови, аспержи, тиква, зелен фасул;
- Белите хляб, ориз и макарони;
- Плодовити пюрета;
- Белите меса и риба;
- Млеката, обогатени с пробиотици.
Коментари