gotvach.bg»Статии»Любопитно»Гак: Непознатият плод с чудни свойства

Гак: Непознатият плод с чудни свойства

МаринаМарина
Помощник Готвач
561399
гак
Снимка: gacplusasia.com

Плодът Гак расте в по-топлите части на Югоизточна Азия. Плодовете са с размерите на малък пъпеш и когато узреят придобиват тъмнооранжев цвят. Имат бодлива кора, която не е годна за консумация.

Вътрешната сърцевина е пълна с ядивни, пурпурно-червени маслени торбички, които са с много мек вкус. Имат умерена сладост. Някои хора сравняват вкуса им с този на краставица, авокадо или пъпеш с нотка на морков, а семената имат лек орехов вкус.

Гак плодовете имат сравнително кратък сезон, който трае само два месеца (декември и януари), но въпреки това плодът играе важна роля в празнични ястия, както и в народната медицина. Виетнамският плод е доста непознат извън родните си земи.

Тъй като се събира само два месеца в годината и износът на пресни плодове е ограничен, най-разпространен на пазара е под формата на сок, който се продава като хранителна добавка с високо съдържание на растителни хранителни вещества.

Гак плодовете имат особено високо съдържание на ликопен, над 70 пъти от количеството на ликопен, намерен в доматите и над 10 пъти по-голямо количеството на бета-каротин, отколкото е открито в морковите и сладките картофи.

гак

Чрез направено проучване през 2005 година, учени установили, че във виетнамският плод се съдържа протеин, който потиска растежа на туморите.

Поради ниското си съдържание на захар, Гак обикновено се смесва с други плодове и захар, за по-добър вкус.

В кулинарията най-често се използва за приготвяне на традиционното ястие Xoi Gac (по-известно като червен лепкав ориз). Ястието е незаменима част от най-важният празник в виетнамската култура Tet (виетнамската Нова година).

Също така присъства и в менюто на повечето виетнамски сватби. Друг нестандартен начин е да се смеси с доматен сос и да се използва при приготвянето на пици и други тестени изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest