Черницата, известна в различните краища на България и като дуда или бубонка, е едно изключително полезно растение, чиито целебни свойства са били известни още на лекарите от Елада.
В различните държави са приети различни твърдения за какво точно може да се използва черницата, но е факт, че в народната медицина се употребяват всички нейни части.
Ето защо е добре да се научите как можете да консумирате черница, като тук Ви предлагаме 3 от най-популярните и вкусни рецепти с черници:
Салата с черници, круши и ябълки
Необходими продукти: 150 г черници, 1 ябълка, 1 круша, 2 с. л. кафява захар, шепа лешници
Начин на приготвяне: Ябълката и крушата се обелват и се настъргват на едро ренде. Смесват се с измитите предварително черници, поръсват се със захарта и всичко се разбърква добре. Сервира се посипано със ситно смлени лешникови ядки.
Сладко от черници
Необходими продукти: 1.5 кг черници, 550 г захар, 20 г пектин, 2 прахчета ванилия, 1 ч.л. лимонтозу, 150 мл вода (ако се наложи)
Начин на приготвяне: Черниците се почистват от ненужните листенца и клончета и се измиват. Оставят се да се отцедят хубаво и се сипват в достатъчно дълбок съд. Захарта и пектинът се смесват и се изсипват върху плодовете. Разбърква се и се оставя да престои така, докато черниците започнат да пускат сока си. Ако той Ви се стори недостатъчен, долейте и вода. Тази плодова смес се кипва при непрекъснато разбъркване, като се добавя и ванилията и лимонтузуто. Ако е необходимо, се премахва пяната, която се образува по повърхността на съда. Когато сладкото от черници се сгъсти достатъчно, се сипва още горещо в малки бурканчета, които са предварително измити и подсушени. Оставят се обърнати с капачките надолу, докато изстинат.
Компот от черница
Необходими продукти: 2 кг черница, 630 г захар на 1 л вода
Начин на приготвяне: За да стане хубав компотът от черница, е добре да избирате само зрелите плодове, които не са накъсани. В противен случай компотът може да стане или прекалено кисел, или прекалено разкашкан. След като черниците се измият внимателно, те се подреждат в чисти буркани, така че да заемат около 2/3 от тях. Водата и захарта се кипват до пълното разтваряне на захарта и с този захарен сироп се заливат бурканите. Затварят се и се стерилизират за 15 мин.
Коментари