Плодът Гак расте в по-топлите части на Югоизточна Азия. Плодовете са с размерите на малък пъпеш и когато узреят придобиват тъмнооранжев цвят. Имат бодлива кора, която не е годна за консумация.
Вътрешната сърцевина е пълна с ядивни, пурпурно-червени маслени торбички, които са с много мек вкус. Имат умерена сладост. Някои хора сравняват вкуса им с този на краставица, авокадо или пъпеш с нотка на морков, а семената имат лек орехов вкус.
Гак плодовете имат сравнително кратък сезон, който трае само два месеца (декември и януари), но въпреки това плодът играе важна роля в празнични ястия, както и в народната медицина. Виетнамският плод е доста непознат извън родните си земи.
Тъй като се събира само два месеца в годината и износът на пресни плодове е ограничен, най-разпространен на пазара е под формата на сок, който се продава като хранителна добавка с високо съдържание на растителни хранителни вещества.
Гак плодовете имат особено високо съдържание на ликопен, над 70 пъти от количеството на ликопен, намерен в доматите и над 10 пъти по-голямо количеството на бета-каротин, отколкото е открито в морковите и сладките картофи.
![гак](/files/lib/600x350/gac-fruit2.webp)
Чрез направено проучване през 2005 година, учени установили, че във виетнамският плод се съдържа протеин, който потиска растежа на туморите.
Поради ниското си съдържание на захар, Гак обикновено се смесва с други плодове и захар, за по-добър вкус.
В кулинарията най-често се използва за приготвяне на традиционното ястие Xoi Gac (по-известно като червен лепкав ориз). Ястието е незаменима част от най-важният празник в виетнамската култура Tet (виетнамската Нова година).
Също така присъства и в менюто на повечето виетнамски сватби. Друг нестандартен начин е да се смеси с доматен сос и да се използва при приготвянето на пици и други тестени изделия.
Коментари