gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Няма да повярвате колко болести може да излекувате с това растение

Няма да повярвате колко болести може да излекувате с това растение

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
40573
Моринга
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Моринга (Moringa oleifera) е бързо растящо, широколистно дърво, което е родено в Индия и широко се отглежда в тропически и субтропически райони в цяла Азия, Африка и Южна Америка.

Листата от дървото могат да се добавят към салати и се използват за приготвянето на сосове и супи. Студенопресованото морингско масло се използва за готвене и се оценява благодарение на неговия дълъг срок на годност.

Състав на моринга

Богат източник на есенциални аминокиселини, които са градивните елементи на протеините.

Също така Моринга съдържа значително количество витамини като витамин А, витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6, фолат и аскорбинова киселина (витамин С).

Минералното богатство на Моринга включва калций, калий, желязо, магнезий, фосфор и цинк. Благодарение на своята изключителна и несравнима гама от медицински ползи, тя е наречена чудотворното дърво по време на хранителната криза в Африка. Изотиоцианатите, присъстващи в мортинга, са ефективни при лечението на коремни разстройства като запек, гастрит и улцерозен колит.

Здравословни ползи от моринга

Моринга ползи

Листата са чудесна алтернатива на месото поради високото съдържание на протеини - особено за вегетарианците. Здравните ползи от Моринга включват облекчаване на стомашни разстройства, алергии и отоци. Антиоксидантната сила на Моринга спомага за предпазване на:

- черния дроб;

- диабет;

- предпазване на очите;

- сърдечно-съдово здраве;

- костно здраве;

- заздравяване на рани;

- здрава коса и кожа.

Моринга оказва антибактериални и противогъбични свойства, които помагат в борбата с различни инфекции, включително херпес. Растението е богато на фитонутриенти, които са ефективни за предотвратяване на различни медицински състояния като рак, невродегенеративни заболявания, бронхиална астма, висок холестерол, високо кръвно налягане, анемия и затлъстяване.

Хидратиращите и детоксикиращи ефекти на екстрактите от Моргина помагат за неутрализиране на ефектите от вредни замърсители, предотвратяват бръчките и забавят преждевременното стареене. Високото съдържание на протеини подпомага защитата на дермалните клетки от увреждане, причинено от тежки метали като живак и кадмий. По същата причина тя се използва в производството на козметика и продукти за грижа за кожата.

Козметиката с Моринга притежава антибактериални, противогъбични и антимикробни свойства. Научните изследвания доказват, че екстрактите от Моринга упражняват широк спектър от защитна активност срещу микроорганизми, пренасяни в хранителни продукти, като например салмонела и ешерихия коли.

Моринга е противораково средство и е високо ценено в туморната терапия. Научните изследвания показват, че екстрактите от Моргина притежават химиопревантивни свойства, приписвани на наличието на фенолните компоненти кверцетин и камферол. Екстрактите от Моринга са полезни и за поддържане на здрави кости, което се дължи на наличието на важни минерали като калций и фосфор.

Неговите екстракти притежават противовъзпалителни свойства и са ефективни при лечението на болезнени състояния като артрит. Билката е ефективена в поддържането на оптимални нива на кръвното налягане и нивата на холестерола в организма. Биоактивните компоненти като изотиоцианат и низиминин, които присъстват в нея, предотвратяват удебеляването на артериите и намаляват развитието на белодробна хипертония.

Помага за подобряване на сетивното възприятие и паметта. Тя притежава антиепилептични свойства и помага за борба с депресията, тревожността и умората. Противовъзпалителните свойства и високото съдържание на витамини в Моргинга са ценни за лечение на скорбут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest