Гъбите ни напомнят за вкусна и апетитна кухня. Те са с ниско съдържание на калории и богати на витамини и минерали. Гъбите се използват в много ястия по целия свят и са признати за своя вкус и високо съдържание на хранителни вещества.
Има обаче и много отровни гъби, които представляват сериозна опасност за вашето здраве. Но дори и неотровните носят някои отрицателни ефекти. Някои хора могат да усетят умора след консумирането на гъби. Възможно е също да чувствате неудобство и тежест. Този страничен ефект не е рядкост и може да накара много хора да ги пропуснат в ежедневното си меню.
Някои от гъбите също създават стомашни проблеми. При някои диарията е често срещан проблем, а при други стомашните проблеми, които може да се появят, са повръщане, спазми и гадене.
Въпреки че гъбите са известни с това, че подсилват имунната система, за някои хора те водят до кожни обриви и раздразнения. Някои също така се сблъскват с кървене от носа, сух нос и сухо гърло и други проблеми, когато ги приемат в прекомерно количество. След 20 до 30 минути след консумацията на гъби, някои хора се чувстват щастливи и развълнувани.
След това заедно с усещането, че са развълнувани, те започват да изпитват чувство на изтръпване в цялото си тяло, а след това и депресия. Някои лекари съветват жените да избягват да консумират гъби по време на кърмене и бременност. Въпреки че не се съобщават за сериозни нежелани реакции, по-добре е да заложите на сигурното, като ги избягвате.
Гъбите също предизвикват безпокойство при някои хора, което варира от леки до екстремни нива. Тези нежелани реакции се влошават, когато гъбите се приемат във високи дози. Психичното заболяване е най-сериозният страничен ефект, причинен от гъбите при определени хора. Психични разстройства, огромен страх, атаки на паника се появяват след приемането им.
Замаяност, объркване и спад на кръвното налягане са също странични ефекти от консумацията на тази иначе вкусна храна. Въпреки че гъбите са богати на желязо, цинк и други хранителни вещества, те трябва да се приемат в ограничено количество в нашето ежедневие.
От 40 000 вида гъби, които са на разположение в света днес, само 10% са безопасни и годни за консумация. Не чакайте да се появят симптоми, когато сте яли отровна.
Коментари