Рекордните 1.2 тона лютеница бяха сварени в центъра на София по повод Фестивала на розовия домат, който се проведе в столицата. Десетки доброволци се включиха в инициативата, която бе ръководена от шеф Ангел Ангелов.
Идеята за варене на лютеница пред паметника на Съветската армия в София идва от фондация Национален тръст за съхранение на историческото наследство на България и академия Кулинарен историк.
Малко преди софиянци да отбележат своя празник, те се събраха пред огромен казан в центъра на София, за да режат домати, чушки и моркови за рекордната лютеница.
Пред вестник Телеграф Ангел Ангелов казва, че в различните региони на България има различни рецепти за лютеници. На някои места чушките не виреят и затова тяхното количество се замества с моркови.
В Добруджанско пък прибавят повече чушки, но по-малко домати при варенето на лютеница.
Лютеницата, която се вари в центъра на София, бе различна от познатите ни, защото в нея не бе сложена и капка олио. Към 1.2 тона сварени чушки и домати бяха прибавени само 4 килограма сол.
За да се компенсира соления вкус, в лютеницата бяха прибавени чесън и черен пипер. Захарта също бе пропусната.
Шеф Ангелов казва, че лютеницата може да се консумира дори от хора със заболявания на стомаха като язва, стига да са ограничени съставките, които провокират киселини.
Коментари