Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Втори пореден фестивал на ракията в София

Втори пореден фестивал на ракията в София

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Фестивал на ракията

От 23-ти до 26-ти октомври за втора поредна година в столицата ще се проведе Балкански фестивал на ракията. На фестивала ще бъдат представени над 200 вида ракии и високоалкохолни напитки.

Събитието ще се състои в НДК от 12 часа до 20 часа. По време на фестивала ще бъдат представени както родни ракии, така и чуждестранно производство от Турция, Гърция, Сърбия и Македония.

Това е второто издание на балканския фестивал. Миналата година събитието успя да събере над 5000 посетители и над 30 фирми, които представиха производството си.

Ракия

И тази година ще бъде представена колекционерска изложба, Мастер класове и лекции, както и коктейли с традиционни и нетрадиционни напитки.

По програмата на фестивала е организиран и конкурсът Продукт на потребителя, съвместно с Асоциацията Активни потребители, който ще определи любимата ракия на клиентите.

Цената на билета за фестивала ще е само 7 лева, като лица под 18 години няма да бъдат допускани на събитието. Билетът ще осигурява посещение на щандовете и дегустации.

В рамките на Фестивала посетителите ще имат възможност да дегустират плодови, гроздови и анасонови ракии и други високоалкохолни напитки като сръбката, турската ракия и гръцкото узо.

В рамките на балканския фестивал Винпром Свищов ще представи най-новия си продукт Ракията, която е създадена по стара свищовска рецепта.

Новата ракия е подправена с мед и горски билки, притежава неповторим аромат, мек и приятен вкус, двойно дестилирана и отлежала в дъбови бъчви.

Освен българските производители към фестивала ще се присъединят и едни от най-големите производители на високоалкохолни напитки от Балканите.

Турската ракия се нарича ракъ и се дестилира грозде и анасон. Различава се от узото, самбуката и мастиката, защото в нея няма други билки. Ракъ често се пие разредена с вода и лед.

Типичното узо Матарели също ще бъде представено на фестивала. Узо Матарели е единственото узо, което се произвежда в района на Полихитос от Лисвори, мястото където се произвежда най-хубавия анасон в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest