Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Високите нива на захар и сол са най-опасни в родната лютеница

Високите нива на захар и сол са най-опасни в родната лютеница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
лютеница

От публикувания анализ на Активни потребители става ясно, че високото съдържание на сол и захар в продукта е най-големият проблем с родната лютеница. При повечето марки е отчетна и разлика между новото на белтъчини в бурканчето и описаното на етикета.

Активни потребители са изследвали 12 марки лютеницата на нашия пазар и е установено, че дори при стоките, предназначени за консумация от деца, нивата на захар са високи.

При индустриалната лютеница съдържанието на вода е било средно 72%, а при домашната – 73%. При съдържанието на мазнини не са открити значими разминавания между декларираните от производителите и реално отчетените.

При индустриалните лютеници е отчетено ниво на мазнини от 6%, при браншови стандарт от 5%, а при домашните лютеници нивата на мазнини са средно 9.9%.

Що се отнася до нивата на белтъци обаче, разминаванията са големи, а най-големи несъответствия са регистрирани при марките Идеал и DIBSI. При индустриалните лютеници средното съдържание на белтък е 2%, а при домашните лютеници – 2.4%.

Предполага се, че разминаванията при съдържанието на белтък се дължат на факта, че производителите не го измерват лабораторно, а пишат на етикета приблизителни цифри.

домашна лютеница

Домашните лютеници регистрират от индустриалните при измерваните показатели, защото в домашните се влагат повече суровини като домати и чушки. При индустриалните по-често заместват тези продукти с нишесте.

Анализите показват, че в индустриалните лютеници съдържанието на сол е 1.5%, което се равнява на 7-8 грама за бурканче от 500 грама, а при домашните лютеници съдържанието на сол е 1.7%.

При задължителен дневен прием на сол от 5-6 грама за възрастен стойностите при лютеницата показват, че ще нарушим дневната си норма още на обяд.

Високо е било и съдържанието на захари, като най-високи са били при Олинеза. В 4 от детските марки също са регистрирани по-високи нива на захар, което е неприемливо, имайки предвид, че децата у нас затлъстяват.

При индустриалните лютеници отчетената захар е 11.5%, а при домашните – 8%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest