Лютеницата е любима и неизменна част от разнообразното меню на българите.
Когато говорим за национални ястия, всеки българин нарежда любимата лютеница на челните места в класациите си. Лютеницата върви като сос за различни печени меса, гарнитура или просто намазана на филия с лютеница и малко сиренце – всички обичаме тази закуска.
На пазара има множество варианти, марки и различен клас качество на лютениците, но любимата на всички е тази на баба, която има вкус и стойност по-скъпа и от златото.
Тайните на бабината рецепта обаче никога не се издават и често се бъркат пропорциите на подправките при приготвянето ѝ. Всичко зависи от количеството, килограми сурови продукти, които ще използваме при приготвянето на лютеницата. Тук става дума за доматите, чушките, патладжаните, тиквата или морковите.
На тези видове сурови продукти в общо количество 20 килограма, количеството сол, което се слага в лютеницата, е около 3 супени лъжици.
Естествено, всичко зависи и от вкуса на консуматора, именно поради тази причина при добавянето на солта към продуктите трябва да се слага по малко и постепенно при добро разбъркване на заготовката за лютеница и да се дегустира след това, за да се прецени на вкус колко искаме да ни е солено и дали ще ни и вкусно.
Не забравяйте, че натрапчивите подправки могат винаги да се добавят към ястията, но много трудно могат ястията да бъдат поправени, когато сме пресолили манджата.
Разбери също защо се слага захар на лютеницата, колко оцет се слага в лютеницата и каква е разликата между лютеница и айвар.
Коментари