Най-точният начин за проверка на готовността на месото е да се измери вътрешната температура на месото със специален кулинарен термометър.
Имайте предвид, че дори след изключване на фурната температурата вътре в месото ще продължи да се повишава. Затова изключете фурната, когато в месото останат няколко градуса, докато се достигне желаната температура.
Ако искате парчето да се загрее до 70 градуса, изключете фурната при 66 градуса.
Ако нямате термометър за готвене, използвайте следния метод, за да проверите дали месото е изпечено: пробийте месото на няколко места с нож или готварски шиш.
Готовността на ястието може да се определи от цвета на сока, който тече от месото при нарязване. Ако секретираният сок е мътен или червеникав, месото все още е сурово. Ако сокът е бистър, месото се е изпекло добре.
Не пробивайте често месото, в противен случай то ще загуби всички сокове, което ще се отрази неблагоприятно на вкуса му.
Ето и два много важни съвета при печене на месо.
- Никога не слагайте месо във фурна, ако не е загрята до желаната температура - целият сок ще изтича от него;
- Ако по време на печенето ви се струва, че коричката на месото е на път да изгори, покрийте месото с лист фолио.
Коментари
Точноста на популярните кухненски термометри е 2 градуса, в зоната на използване.