Gotvach.bg»Съвети»Как се прави телешки костен бульон?

Как се прави телешки костен бульон?

Как се прави телешки костен бульон?

Бульонът представлява течност, богата на различни полезни за човешкото здраве вещества и минерали, извлечени при продължителното варене на месо, кости и/или зеленчуци.

Костният бульон се получава при продължително варене на животински кости. Обикновено се използват тези кости, които са неподходящи за готвене на ястия. За получаването на хубав телешки бульон е добре да се използват 65 % плоски кости и 35 % тръбести.

Костите, необходими за приготвянето на този еликсир, е добре първо да се запекат за около половин час във фурна, след което се поставят в дълбока тенджера, където да се варят. За приготвянето на един литър телешки костен бульон са необходими четири литра вода, като водата трябва да е поне един пръст над нивото на костите.

Отначало тенджерата се слага на котлон, включен на максимална температура. Получената пяна се отстранява и температурата на котлона се намалява на първа или втора степен. Слага се капак и бульонът се готви така 20-24 часа на много слаб огън.

След като се охлади, се прецежда и разпределя в буркани.

Той няма дълга трайност, затова е препоръчително телешкият костен бульон да се стерилизира или да се замрази във фризер.

Лесно ще разпознаете хубавия телешки костен бульон, защото той още при изстиването започва да се желира. Това се дължи на колагена в него.

Така приготвеният еликсир има доказани ценни качества. Той е отлично средства против настинка. Полезен е за кожата и ставите, засилва имунитета. И не на последно място придава на ястията с телешко месо, телешките кюфтенца и телешката супа неустоим вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати