Лютеницата, любима на малки и големи, намазана върху филийка с натрошено сирене. Вкусотия!
Помните ли тази, която баба ви правеше? Люта, люта! Можете да разпознаете вкуса ѝ сред десетки други. Защото всяко домакинство си има своите тънкости при приготвяне.
В магазините можем да открием всякакви разновидности - традиционна, финосмляна, селска, едросмляна лютеница, друго е обаче, ако си я приготвим сами - с много любов и без изкуствени стабилизатори.
Какво ни е нужно за направата на лютеница? Мнозина от вас знаят, нужни са ни домати, разбира се, също патладжан и пипер.
По желание се добавят моркови. Напомняме ви, че пиперът и патладжанът трябва да бъдат предварително изпечени и след това обелени.
Смлените зеленчуци се объркват и се слагат в дълбока тава. Нужно е да продължавате периодично да бъркате по време на варенето на домашната лютеница. Варим на тих огън, за да не загаря, докато водата се изпари.
Количеството на захарта в лютеницата зависи от количеството на останалите продукти. При все това захарта ни е нужна в малки количества. Нейната роля е да убие киселинността на доматите.
Например, ако за лютеницата сме предвидили 5 кг домати, 3 кг пипер и 3 кг патладжан, са ни нужни около 2 с.л. захар.
В една супена лъжица захар се сдържат около 20 грама.
Точната математика в случая няма да проработи, защото е важно резултатът да е по ваш вкус!
Вижте също колко сол се слага на лютеницата, какви други подправки подхождат на лютеница или защо се слага оцет в лютеницата.
Ако пък обичаш лютеница, пробвай непременно нашите изпитани домашни рецепти за лютеница.
Коментари