Лютеницата е любима на малки и големи, тя е на трапезата във всеки български дом. Всяко семейство има своята рецепта за лютеница, която се предава от майка на дъщеря.
Една от най-вкусните домашни лютеници се прави с патладжани, моркови и чушки.
Домашна лютеница с патладжан
Необходими продукти: 2 килограма патладжани, 4 килограма домати, 4 килограма червени чушки, от по-плътните, 1 килограм моркови, 120 милилитра олио, десет супени лъжици нарязан магданоз, 100 грама захар, 4 чаени лъжички сол.
Патладжаните за лютеницата се пекат на фурна, обелват се и се оставят да изстинат. Чушките се пекат и се обелват, махат се семките и дръжките.
Морковите се варят до омекване. Всички зеленчуци се смесват и се смилат. Разбъркват се добре и се добавят смлените домати. Щом лютеницата започне да бълбука, добавете олиото.
Оставете на бавен огън да се сгъсти и добавете солта и захарта. Накрая добавете магданоза и разпределете в сухи чисти буркани. Стерилизирайте 15 минути.
Вкусна е лютеницата, която се приготвя у дома и в две мнения по този въпрос няма.
Домашна лютеница с моркови
Необходими продукти: 3 килограма червени чушки, 2 килограма и половина домати, 2 килограма моркови, 2 супени лъжици сол, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 200 милилитра олио.
Чушките се пекат, белят се и се отстраняват семките и дръжките. Морковите се сваряват. Чушките, морковите и доматите се смилат и се смесват, добавят се черният пипер и солта.
Олиото се загрява съвсем леко, без да кипва, и се излива в зеленчуковата смес. Разпределя се в бурканчета и се варят 20 минути.
Лютеницата, която не е от смлени, а от нарязани на ситно зеленчуци, също е много вкусна.
Лютеница със зелени чушки
Необходими продукти: 4 килограма червени чушки, 3 килограма домати, 1 килограм зелени чушки, 200 милилитра олио, 2 супени лъжици сол.
Чушките се пекат, белят се и се отстраняват дръжките и семките. Печените домати и чушки се нарязват на ситно с остър нож.
Олиото се загрява, добавя се солта и зеленчуците и всичко се пържи на бавен огън до сгъстяване. Разпределя се в буркани и се стерилизира половин час.
Вижте още изпитани рецепти за:
Или разгледай нашето ръководство със съвети за приготвяне на лютеница.
Коментари