Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Три изключително добри рецепти за лютеница

Три изключително добри рецепти за лютеница

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Едросмляна Лютеница

Лютеницата е любима на малки и големи, тя е на трапезата във всеки български дом. Всяко семейство има своята рецепта за лютеница, която се предава от майка на дъщеря.

Една от най-вкусните домашни лютеници се прави с патладжани, моркови и чушки.

Необходими продукти: 2 килограма патладжани, 4 килограма домати, 4 килограма червени чушки, от по-плътните, 1 килограм моркови, 120 милилитра олио, десет супени лъжици нарязан магданоз, 100 грама захар, 4 чаени лъжички сол.

Лютеница

Патладжаните се пекат на фурна, обелват се и се оставят да изстинат. Чушките се пекат и се обелват, махат се семките и дръжките.

Морковите се варят до омекване. Всички зеленчуци се смесват и се смилат. Разбъркват се добре и се добавят смлените домати. Щом лютеницата започне да бълбука, добавете олиото.

Лютеница Айвар

Оставете на бавен огън да се сгъсти и добавете солта и захарта. Накрая добавете магданоза и разпределете в сухи чисти буркани. Стерилизирайте 15 минути.

Вкусна е лютеницата, която се приготвя, без да се обработват топлинно зеленчуците.

Лютеница в Буркан

Необходими продукти: 3 килограма червени чушки, 2 килограма и половина домати, 2 килограма моркови, 2 супени лъжици сол, 1 чаена лъжичка млян черен пипер, 200 милилитра олио.

Чушките се пекат, белят се и се отстраняват семките и дръжките. Морковите се сваряват. Чушките, морковите и доматите се смилат и се смесват, добавят се черният пипер и солта.

Олиото се загрява съвсем леко, без да кипва, и се излива в зеленчуковата смес. Разпределя се в бурканчета и се варят 20 минути.

Лютеницата, която не е от смлени, а от нарязани на ситно зеленчуци, също е много вкусна.

Необходими продукти: 4 килограма червени чушки, 3 килограма домати, 1 килограм зелени чушки, 200 милилитра олио, 2 супени лъжици сол.

Чушките се пекат, белят се и се отстраняват дръжките и семките. Печените домати и чушки се нарязват на ситно с остър нож.

Олиото се загрява, добавя се солта и зеленчуците и всичко се пържи на бавен огън до сгъстяване. Разпределя се в буркани и се стерилизира половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мима
Мима
08.07.2015 18:36
Колко бурканчета излиза като количество?
0
0
красимира
красимира
22.02.2015 14:47
За да стане лютеницата наистина хубава се слагат само чушки и домати като съотношението е 3 към 1.Без моркови,магданоз и всякакви други които само развалят лютеницата/за домашната/
2
0
Ана
Ана
05.08.2013 07:46
Вместо захар сложете 10 настъргани ябълки.Вкусът става друг :)
0
0