Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусна разходка из остров Крит

Вкусна разходка из остров Крит

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74841
Кюфтенца от тиквички

Ако имате късмета да посетите остров Крит, просто трябва да се оставите в ръцете на готвачите, които най-добре знаят как да ви преведат през изумителното удоволствие на местната кухня. Само така може да се почувствате поне малко местен жител.

Началото и краят на всяка трапеза се бележи с превъзходна гроздова ракия, която се нарича още цикудя. Може да се пие и като аперитив и като дижестив и няма как да я откажете, когато отидете на гости, защото ще обидите домакините.

Диетата на местните жители включва изобилие от местен зехтин, билки, пресни зеленчуци, различни видове домашни сирена, маслини и хрупкав ечемичен хляб. Не пропускайте да опитате и местната разядка дакос.

Дакос се приготвя от кръгли половинки ечемичени или пълнозърнести хрупкави сухари, които се поливат със зехтин, разбъркан с риган и капки балсамов оцет, отгоре са подредени парченца обелени домати без семките, а върху тях късчета от мекото безсолно критско сирене мизитра. Добавя се още риган и малко босилек.

От салатите местните обичат зелената салата стамнагади, която се приготвя от леко бланширана бодлива цикория, диворастяща по тези места, овкусена богато с лимон и зехтин.

Забележителен е също вкусът на местното сирене кефалотири, което се прави от овче и козе мляко и зрее от 45 до 60 дни. Тук може да опитате и кюфтенца от тиквички с билки, които на голяма почит сред местните.

Миниатюрни банички или буреки ще ви бъдат сервирани като предястие и като десерт. Като предястие могат да бъдат пълнени със сирена или различни задушени зеленчуци, а като десерт върху тези със сирене се полива мед от портокалови цветчета.

Във всеки семеен ресторант може да опитате разнообразие от морски дарове и риба. Освен тях, може да опитате и характерните за острова ястия от козе месо, агнешки чревца, пълнени с ориз, булгур с домати, охлюви с масло и чесън или ароматни треви. Охлювите се готвят често и се считат за чиста храна.

В ресторантите на острова десертът много често е комплимент от собственика. Можете да опитате различни варианти на халвас. Поднася се нарязан на малки сиропирани кубчета. Прилича на грис халвата, но е със собствен характер. Може да е с фино настъргани портокалови корички и кокосов орех или със стафиди, орехи и много канела и карамфил.

Млечната баница галактобуреко и чийзкейкът по местна рецепта също доставят истинско удоволствие.

Крит може да е известен като острова на лабиринта и на загадъчната минойска култура, но забележителната местна кухня винаги трябва да бъде на първо място в списъка ви с причини да посетите това невероятно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати