gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кратка история на картофения чипс

Кратка история на картофения чипс

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
741k
Кратка история на картофения чипс
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Предполагаме, че всички вие обичате да похапвате картофен чипс, нали? А чудели ли сте се откъде и как е произлязло това лакомство?

В превод от английски думата chips означава тънко парче. Това са тънко нарязани изпечени или изпържени картофи, които предварително са осолени. Може да се овкусят и с различни подправки като червен пипер, сирене, билки, чесън, лук, сметана и много други.

На всеки е известно, че американците консумират чипс повече от всички други народи - средно се падат по 3 килограма годишно на човек. За приготвянето на чипс се използват 11 % от картофите, отглеждани в Америка.

На 14 март в САЩ се отбелязва национален ден на чипса, който се празнува в страната със значителни количества от вкусния снак.

През 1937 година, американците създават Националния институт по картофен чипс, чиято цел е да прави научни изследвания в тази сфера. А през 1961 година той става международен институт за картофен чипс.

Кратка история на чипса

Картофен чипс

Съществува история, според която хората, които са изобретили чипса, са американският милионер Корнелиус Вандербилд и готвачът Джордж Крам от хотел Муун през 1853 г. Богаташът отседнал в този хотел и по време на обяда три пъти върнал сервираните му пържени картофи под предлог, че били много дебело нарязани. Това естествено вбесило готвача и той нарязал следващата порция на почти прозрачни парчета, които изпържил. Богаташът останал останал очарован и през целия си престой поръчвал такива картофки.

Много скоро след това чипсът станал известен сред американските богаташи и присъствал във всички модерни ресторанти. През 1890 година чипсът бил разпространен и извън тези ресторанти и стигнал до хората на улицата. Виновен за това бил дребен търговец от Кливланд на име Уилям Тепендър. Той притежавал закусвалня, в която се приготвял чипс.

Свръхпроизводството на чипс обаче довело до криза и се наложило търговецът да търси нови клиенти. Поради това той започнал да предлага целия чипс на улицата, сложен в хартиени пликове, на които била поставена емблемата на закусвалнята му.

През 1926 година жена на име Лора Скедър измислила гениалната идея чипсът да се продава във вакуумирани пликове. Така той станал по-дълготраен и можел да се транспортира на по-далечни разстояния.

През 1929 година била изобретена първата машина за промишлено производство на чипс. Направена от механик на име Фрийман Макбет, който я предоставил на една фирма. Изобретателят обаче не приел пари за машината си, а просто поискал да я поправя, ако това било необходимо.

Как да приготвим чипс

История на картофения чипс

В днешно време два са основните начина за направата на чипс.

Традиционният начин за приготвянето му е следният: да се прави от парчета суров картоф. При този начин е важно качеството на крайния продукт, защото не от всеки сорт картофи може да се направи хубав чипс. Те трябва да бъдат плътни, с ниско съдържание на захар, да не са повредени отвътре и да са с гладка повърхност. От 5 килограма хубави картофи се получава 1 килограм чипс.

Мазнината за пържене на чипса не трябва да му придава допълнителна миризма. Затова в повечето случаи за приготвянето му се използва зехтин, соево или палмово масло. След като чипсът е готов, се оставя да изсъхне на стайна температура, посолява се, подправя се с други подправки и се опакова.

Вторият начин за неговото приготвяне е следният: Приготвя се от картофено тесто, което се разточва и се оформя на парчета. Така чипсът става по-нискокалоричен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest