Бавното хранене може значително да намали риска от затлъстяване, вероятността да развиете метаболитен синдром и появата на храносмилателни проблеми и такива с червата, сочи ново проучване.
Вероятно това се дължи на факта, че бързото ядене може да предизвика колебания в кръвната захар, което да доведе до инсулинова резистентност. От друга страна, метаболитният синдром е комбинация от нарушения, които умножават риска от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.
Синдромът се появява при хора, имащи три рискови фактора – абдоминално затлъстяване, висока кръвна захар на гладно, високо кръвно налягане, високи триглицериди и/или ниско ниво на добър холестерол.
Според изследванията, представени на научните сесии на Американската кардиологична асоциация през 2017 г., яденето по-бавно може да бъде ключът към поддържане на вашето здраве и тяло под контрол.
Екип от университета Хирошима в Япония оценява през 2008 г. 642 мъже и 441 жени със средна възраст 51.2 години, като нито един от участниците нямал метаболитен синдром.
Доброволците били разделени на три категории въз основа на начина, по който описали обичайната скорост, с която се хранят – бавна, нормална или бърза. Пет години по-късно изследователите преоценили участниците.
Установено било, че хората, които споделили, че се хранят бързо, са по-склонни с около 12% повече да развият метаболитен синдром. Рискът за хората, които се хранели със средна скорост, бил 6.5%, а за тези, които консумирали храната си бавно - едва 2.3%. Храненето бързо е свързано и с по-голямо наддаване на тегло, по-голяма талия и по-висока кръвна захар.
Отделянето на време за съзнателно дъвчене на храната и ядене бавно позволява на мозъка ви да получава сигнали за ситост, така че е по-вероятно да престанете да изпитвате глад и да се храните, когато тялото ви няма действителна нужда от това.
Бавното хранене може да бъде решаващата промяна в начина ни на живот, за да се предотврати метаболитният синдром, казва доктор Такаяки Ямаджи, автор на изследването и кардиолог в университета Хирошима в Япония.
Когато хората ядат бързо, те са склонни да не се чувстват сити и е по-вероятно да преяждат. Храненето бързо води до по-големи колебания на глюкозата, което може да доведе до инсулинова резистентност, добавя още той.
Коментари