Райската ябълка или божествен плод, както я наричат, произхожда от Китай и Япония. В превод от гръцки означава божествен огън.
В България се отглежда главно по Черноморието и в градовете Пловдив, Сливен, Хасково, Сандански и Петрич. Тук тя е известна с още едно име Медовина заради медено сладкият си вкус.
Райската ябълка е изключително полезна за кожата и очите. Съдържа в себе си голямо количество бета-каротин. Благодарение на ярко оранжевия цвят на плода кожата ни се запазва от по-ранно стареене.
Божественият плод е изключително богат и на витамин А и Е, както и витамини от група В. Съдържа калиѝ, магнезиѝ, йод и фосфор, много захари като глюкоза и фруктоза. Благодарение на това е често използвана и в медицината при лечение на гастроинтестиналния тракт, както и при проблеми с вирусната система.
В днешно време райската ябълка се използва предимно за лечение на настинки и при кашлица, при разширени вени, диабет, анемия и стомашно-чревни проблеми също. При заболявания с щитовидната жлеза също има добри свойства заради високото количество йод, което съдържа.
При по-дълбоки рани налагането на компрес от райска ябълка помага много за по-бързото заздравяване. Прясно изцеденият сок от плода има отхрачващо действие.
Коментари