Ябълките са не просто вкусен, но и изключително полезен плод. За радост растат по нашите земи и съществува голямо разнообразие от сортове и цветове – жълти, зелени, червени. Най-хубавото е, че целогодишно можем да се наслаждаваме на прекрасния им вкус и да се възползваме от невероятните ползи, които носят за здравето.
Ябълките имат завидна хранителна стойност. Те са истинска витаминозна бомба! В тях се съдържат високи количества витамин А, В, С и D. Богати са на фибри, които подпомагат регулирането на обмена на веществата в организма и се грижат за цялостното състояние на храносмилателната система. Сочните плодове съдържат пектин и антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали и помагат на тялото да се освободи от тях.
Ябълките често присъстват в различни диети и са чудесен помощник в борбата с излишните килограми, тъй като имат много нисък гликемичен индекс, съдържат само малко количество въглехидрати, а същевременно осигуряват усещане за ситост.
Вижте невероятните ползи, които ябълките носят за здравето, и защо си заслужава да ги хапваме често.
Ябълките повишават имунитета
Освен че ябълките са богати на почти всички необходими за укрепване на организма витамини и минерали, в тях се сдържа и един от най-мощните антиоксиданти, а именно кверцетин. Той подсилва имунната система и предотвратява различни видове болести и инфекции.
Ябълките се грижат за здравето на сърцето
Фитохимикалите, съдържащи се в тези вкусни плодове, имат антиоксидантно действие. Те неутрализират вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и увеличават риска от поява на сърдечно-съдови заболявания. Редовната консумация на ябълки редуцира натрупването на холестерол и възпрепятства образуването на плака в артериите.
Ябълките помагат при превенция от диабет
Според направени проучвания консумацията на една ябълка дневно намалява риска от развитие на диабет. Това се дължи на разтворимите фибри, участващи в състава на полезния плод, които балансират нивата на кръвната захар в организма.
Ябълките подпомагат зрението и намаляват риска от Алцхаймер и Паркинсон
Полезните вещества, на които са богати ябълките, действат благоприятно на зрението и предпазват от болести като катаракта (позната още като перде). Наред с това предпазват от развитието на някои дегенеративни заболявания, каквито са Алцхаймер и Паркинсон.
Ябълките са ефективно средство при запек, диария и хемороиди
Кората на ябълката изобилства от неразтворими фибри, включително и пектин. Те стимулират движенията на червата, подпомагат преминаването на храната през тях и така действат ефективно при проблеми като запек и диария. В допълнение, фибрите облекчават болката и дискомфорта, причинени от хемороидите, като способстват за нормализирането на изхождането.
Ябълките помагат за по-добро дентално здраве
Консумацията на ябълки стимулира производството на слюнка в устата. Както добре знаем, тя елиминира бактериите, които са основни причинители на различни дентални проблеми. Така рискът от развитието на кариеси, загуба на зъби и заболяване на венците значително намалява.
Коментари