Зимнината от плодове може да е също толкова разнообразна, колкото тази от зеленчуци. Най-лесни са компотите. До тях се нареждат всички сладка и мармалади, които сладко–сладко похапваме на топло в къщи през студените зимни месеци. Българинът е отявлен любител на зимнината и не пропуска да приготви такава всяка година.
Компотите, както споменахме, са най-лесни. Всеки знае от баба си – плодовете се измиват, почистват и нарязват. На дъното на чисти, сухи буркани се слага захар на вкус - 3-4 с.л. на големите буркани. До горе се запълват с плодове, заливат се с вряла вода, затварят се, докато захарта се разтвори и след това се стерилизират за 20 мин.
Ябълките у нас имат изключително разнообразен асортимент. Въпреки това от всеки един сорт може да се приготви зимнина.
Компот от ябълки
Необходими продукти: 1 кг. ябълки, 200 г захар, 1 и 1/2 лимони, ванилия
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват и нарязват на осминки. Веднага се слагат в студена вода с прецедения сок от 1 лимон. Това се прави с цел да не почерняват, докато режете (ако сте решили да слагате) останалите плодове.
Ябълките се прецеждат и подреждат в широк съд. Поръсват се със захарта. Добавя се сокът от половин лимон и ванилията. Съдът се пълни с вода - токова, че да се покрият плодовете. Вари се 5 минути след завирането.
Когато компотът изстине, ябълките се разпределят в бурканите и се доливат със сиропа, по възможност прецеден. Бурканите се затварят и стерилизират.
Компот от печени ябълки
Необходими продукти: Ябълки, захар
Начин на приготвяне: Ябълките се почистват от дръжките, след което се измиват много добре. С помощта на остро ножче всяка ябълка се изрязва откъм чашката така, че да се извади семенната част. Важно е да не се засяга дръжчената ямичка. Вече почистените плодове се нареждат в тава с отвора нагоре. Пекат се във фурна.
Опечените ябълки се нареждат в буркани и отгоре се заливат с 40% захарен сироп. Той се получава от 400 г захар + 600 мл вода или пропорционално. Затварят се и се стерилизират в продължение на 10 минути.
Сладко от ябълки
Необходими продукти: 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 ч.л. (5 г) винена киселина, 1 л вода, 1 прах ванилия
Начин на приготвяне: В полусгъстен захарен сироп се прибавят настърганите на едро ренде обелени ябълки. За да се избегне почерняване, ябълките се настъргват над горещия захарен сироп, отстранен от огъня. Варенето става в началото на по-слаб, а после на по-силен огън. Сладкото се вари до сваряване на плода и сгъстяване на сиропа. 2-3 мин преди да се отстрани от огъня, към него се добавя разтворената в гореща вода винена киселина. Сваля се от огъня и се прибавя ванилията. Сладкото се разпределя в буркани.
Мармалад от ябълки
Необходими продукти: 2 кг ябълки, 1 кг захар
Начин на приготвяне: Добре измитите и почистени ябълки се нарязват на парчета. Заливат се с малко вода и се оставят на огъня до задушаване. Когато омекнат напълно, се минават през гъсто сито, за да се отделят семената и кората. Полученото пюре се вари със захарта до сгъстяване, след което се разпределя в бурканчета.
Коментари