gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пет фирми за кисело мляко бяха глобени от КЗК

Пет фирми за кисело мляко бяха глобени от КЗК

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1318
Кисело мляко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пет фирми за производство на млечни продукти бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като кофичките им за кисело мляко бяха определени като нелоялна конкуренция.

Върху стоките на нелоялните производители е имало емблема българско кисело мляко по български държавен стандарт, без реално те да отговарят на стандарта.

Решението на КЗК е, че тази информация е подвеждаща за потребителите, а и самият продукт се продава на по-висока цена, без да отговаря на описаното качество.

Санкционираните производители са"Обединена млечна компания ЕАД, Комплекстрой ЕООД, Димитър Маджаров - 2 ЕООД, Полидей - 2 ООД и държавната Ел Би Булгарикум ЕАД.

Глобите са в размер на 0.1% от нетните приходи на компаниите за 2016 годин., като варират между 11 800 и 74 186 лева.

Петте фирми опаковат продуктите си в кофички от полипропилен вместо от полистирол, както изисква БДС. Полипропиленът се използва за опаковането на други кисели млека и е по-евтин от полистирола.

Производителите обаче оспорват решението на Комисията, тъй като по техни думи киселото мляко в полипропиленова кофичка не се различава по качество и състав от изискванията на БДС.

Кисело мляко по БДС
Снимка: Стоянка Русенова

Производителите са представили тестове от акредитирани лаборатории, които показват, че химични вещества от полипропиленовата опаковка не оказват влияние върху състава на продукта.

Полезните млечнокисели бактерии се развиват еднакво добре както в полистиренова, така и в полипропиленова опаковка при запазване на уникалното им съотношение, се казва в официалното им становище.

От КЗК обаче са категорични, че това е нелоялна конкуренция, тъй като останалите фирми спазват БДС и при опаковките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest