Ето какво закусват гърците
Evo šta doručkuju GrciЧто едят на завтрак греки?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ето какво закусват гърците

Ето какво закусват гърците

Мария СимоваМария Симова
Автор
49123k
Галактобуреко
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Утрото в Гърция започва с чаша кафе – без него не може! Без значение къде – у дома в меките кресла, на път за работа или в кафенетата. Гръцкото кафе е варено чисто или с мляко или е под формата на чаша студено освежаващо фрапе.

В европейските държави най-важното ядене за деня е закуската. Но гърците не обичат ранните закуски, така че сутрин изобщо не ядат или предпочитат нещо леко. Любимо им е гръцкото кисело мляко, то е неподсладено – дори кисело, и изглежда като гъста сметана. Някои го смесват с мед, мюсли, орехи, плодове и сладко от сини сливи.

Ако няма кисело мляко, то хапват тост с няколко парчета фета сирене. Обожават националните си печива, но не рано сутрин, а към 11 часа. Може да се подкрепят с баница с сирене (τυρόπιτα), сусамов геврек, които се продават буквално на всеки ъгъл.

Своя отпечатък върху закуската в Гърция налага сравнително активният нощен живот в големите градове. Ето защо гърците отлагат сутрешното си хранене за по-късно, поради това те си нямат традиционна закуска.

Фета е национално гръцко сирене, присъствието му на масата е задължително.

Вкусното и здраво гръцко кисело мляко се счита за уникален продукт – малко калории и много витамини, то е отлична закуска за много гърци.

В Гърция има много ястия, които са идеални за културна закуска, многобройни сладкиши с различни пълнежи, палачинки и зърнени храни. Всичко това е подправено с ароматен вкус и забавни гръцки названия, напомнящи интересна гръцка атракция.

Галатопита – известен гръцки сладкиш, обичан дори от древногръцкия бог Хермес. Приготвен с грис, се консумира както в прясна форма, така и на следващия ден след престой в хладилника. За вкусна галатопита отидете в ресторанта на Новия музей на Акропола, най-хубавата гледка за идеална закуска в Атина;

Тиганитес с мед и орехи – традиционна гръцка палачинка. Първото споменаване за нея е направено през 6 век пр.н.е. от древногръцкия поет Кратинусом, който с възхищение описва топлата пара, идваща от горещите сутрешни палачинки. Дори и днес в почти всяко заведение, където се сервира закуска, можете да намерите тиганитес с мед и орехи.

Трахана с фета – вид зърнена закуска, приготвена от ферментирало мляко и житна зърнена храна. За приготвяне в домашни условия млякото се оставя за няколко дни да вкисне напълно, след което се вари заедно с пшеницата. Готовата смес се изсушава на слънце. След което се готви траханата, сварена с прясно мляко, и добавяте фета сирене. Въпреки факта, че траханата изглежда като овесена каша на външен вид, ако я вкусите, ще разберете, че това не е така.

Кулури – гръцки ароматни гевреци със сусамово семе от Солун, са едно от любимите печива на гърците. Които се ядат със сирене Гравиера или сос Дзадзики с кисело мляко. Тази обикновена закуска може да се купи във всяка пекарна по път за Солун.

Тиропита – гръцка баница, приготвена от кори за баница със сирене фета, яйца, масло и кисело мляко. Ще я срещнете под всякакви форми от кръгла до триъгълна баничка. Продава се буквално на всяка крачка, така че е лесна за намиране.

Гръцко кисело мляко с мед от мащерка – традиционната гръцка закуска без гръцко кисело мляко е почти невъзможна. То е основен продукт за приготвянето на сосове, сладкиши, но заслужава да се изяде, без да е част от друго ястие. Най- популярното кисело мляко в света и най-добрата гръцка закуска е в комбинация с мед от мащерка, така любимо в страната. То се сервира не само с мед, но и орехи.

Кафе с узо – кафе с добавка на анасоновия аперитив Узо е традиционен начин на приготвяне на кафе от гръцките монаси. Това питие със сигурност ще възбуди сутрин абсолютно всеки. Препоръчително е да не ги купувате отделно, а да ги поръчате заедно с плътна закуска – така денят ви ще премине не само весел, но и много продуктивен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати