Чурос са пържени във фритюрник пръчици от варено тесто, чиито срез в зависимост от накрайника за шприцоване има вид на звезда или е кръгъл.
Родината на лакомството е Испания, където чурос е нещо традиционно за закуска. Те се топят в чаша горещ шоколад или се хапват с мляко с кафе.
Днес чурос са популярни в Латинска Америка, Франция, Португалия, на юг в САЩ и испаноезичните острови в Карибско море.
Напоследък новата им разновидност - чурос, обагрени с цветовете на дъгата, превзеха територии от Инстаграм и Пинтерест. Първа ги приготви калифорнийската сладкарска фирма The Loop. Там този десерт се готви със сос от дулсе де лече, покрива се с глазура Matcha Crunch и се поднася със сладолед.
Напоследък хитът там се нарича Crystal Rainbow Churro - чурос, покрити с разноцветни кристали захар, поднасян със сладолед и добавки по избор - карамелен попкорн или маршмелоу.
The Loop поднася своите чурос под формата на гигантски бримки, за да са удобни за хващане. Те са покрити с различни глазури, захарни пръчици, бисквитки, ядки и т.н.
Коментари