gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се вари супа?

Колко време се вари супа?

Колко време се вари супа
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Супите са от най-предпочитаните рецепти за дневно меню. Те са много полезни за здравето, не изискват много време, нито специални кулинарни умения.

Като най-здравословни се сочат бистрите супи, които се приготвят от зеленчуци, пилешко месо, риба или яйца. Заради продуктите в рецептите за супи този вид ястие е много засищащо.

Калориите в зеленчуците са малко, но затова пък витамините са много и това ги прави полезни. Особено тези, в които има моркови, целина, домати, спанак, зелен боб. Пилешката супа е подходяща при простудни заболявания, а рибните супи са разхлаждащи през лятото.

Зеленчуковата супа - лесна и бърза за приготвяне

Картофена супа
Снимка: Sevdalina Irikova

Зеленчуковите супи са популярни и предпочитани. Те се готвят най-лесно и са подходящи за всеки новак в кухнята. Има безкрайно много вариации на зеленчукови супи, които се приготвят от 20 минути до 1 час, в зависимост от времето, за което се сварява зеленчукът, който се вари най-дълго.

Популярната супа от картофи, морков, чушка, лук и домат се приготвя за около 20 минути, толкова е необходимо за сваряването на картофите и моркова. За 20 минути се сварява и тиквата за приготвяне на кремсупа от тиква. Най-дълго се вари червеното цвекло, около 40-50 минути. Супата от цвекло е полезна, защото има диуретично действие. Доматите за супа се варят около 15 минути за приготвяне на доматена супа. Супа от броколи можете да си сварите по-бързо, броколите се варят 5-7 минути. Спанакът и киселецът се варят за около 3-5 минути, след като са попарени с вряла вода. За 4-5 минути се готви зелен фасул за супа, а 5-7 минути са необходими за замразеният.

Месна супа

Пилешка супа

Супите от месо са предпочитани, тъй като месото им придава различен вкус, прави ги питателни и увеличава хранителните вещества в тях. Месните супи също се приготвят според времето, необходимо за сваряването на месото в тях.

Най-известна е пилешката супа. Тя се приготвя сравнително бързо според времето, необходимо за сваряване на отделни части от пилето - бутчета, вътрешности или цялото пиле. Отделните порции от пилето се варят за около 30 минути. Цялото пиле се сварява за 40-50 минути.

За агнешка супа агнешкото месо се вари за 1.5 -2 часа. Говеждото месо е сварено след около 1.5 часа, заешкото след 30-40 минути.

Агнешка супа

Ако ще правите пуешка супа, пуешкото се вари за 1 час, толкова е необходимо за сваряване и на телешкото месо. Свинското се вари дълго, около 2.5 часа, а гъшето увира понякога за 2 до 3 часа.

Независимо от по-продължителното време за варене на месна супа, тя е неотменна част от дневното меню.

Рибена чорба

Рибена чорба или още супа от риба - удоволствие за всяка ваканция. Едва ли има нещо по-изкушаващо в горещите летни дни от една ароматна рибена чорба. Този вид супа може да се приготви от всякакъв вид риба и без ограничения в останалите продукти - варива, зеленчуци, дори вино.

Рибните супи също се приготвят за толкова време, за колкото се сварява рибата в тях. За 40 -50 минути можете да приготвите супа от бяла риба. За 50 минути се прави и супа от риба треска. Супата от змиорка се приготвя за около 60-70 минути, а популярната супа от сьомга се прави за около 30 минути.

Супата от морски дарове изисква 30 минути за приготвяне.

Ако обичате да експериментирате с различни видове супи, препоръчваме ви да опитате тези:

- супа топчета;

- гъбена супа;

- спаначена супа;

- доматена супа;

- заешка супа;

- лучена супа;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest