Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Невероятните ползи на сока от папая

Невероятните ползи на сока от папая

ХрисиХриси
Новак
14714
сок от папая

Ако искаш да се поглезиш с нещо екзотично, много вкусно и също толкова полезно – опитай папаята! Богата на витамини, здравословни хранителни вещества и антиоксиданти, нейният сок има редица ползи за организма, което я прави плод с висока медицинска стойност.

Какви са лечебните свойства на сока от папая и защо е хубаво да опитаме тази екзотична експлозия?

Превантивна мярка срещу сърдечно-съдови проблеми

Благодарение на съдържанието на витамини А, С и Е, сокът от папая предотвратява някои сърдечни заболявания. Той се грижи и за ниските нива на холестерола. Направете този плод част от вашето меню, за да се радвате на добро сърдечно здраве.

Лекарство срещу запек

Сокът от папая влияе благоприятно върху храносмилателната система. Улеснява движението на червата и приетата храна, а оттам и процеса на отделяне.

Помага при болки в гърлото

Ако сте лепнали грип или временен вирус, със сигурност ще се сблъскате с неприятните болки в гърлото. Сокът от папая, смесен с мед, ще облекчи раздразнението и ще ви помогне да се излекувате по-бързо. Плодът е известен със своите ползи, изразяващи се в укрепване на имунната система. Има и противовъзпалителен ефект.

Препоръчва се при проблемна менструация

Сокът от папая е полезен при болезнен или нередовен цикъл. Той стимулира хормоните, облекчава болката и би могъл да се справи с други евентуалния проблеми с менструацията, като нередовен цикъл, например.

папая

Плодът влияе добре върху кожата

Сокът от папая, а и целият плод се препоръчва, ако страдате от акне или имате проблемна кожа. Той подържа хубавия й вид, грижи се за премахване на мъртвите клетки и отпушва порите. Папаята е основна съставка в много маски за лице.

Използва се в диетите

Богат на витамини плод, папаята участва в редица диети. Препоръчва се за хора, които искат да свалят излишни килограми.

Облекчава зъбобола

Сокът от папая може да облекчи болките в зъбите. Това му свойство е много ценно, тъй като не е нужно да се тъпчете с какви ли лекарства, докато успеете да стигнете до зъболекаря.

Предпазва от рак

Сокът от папая се използва и като превантивна мярка срещу рака. Богатото съдържание на фибри в плода се борят срещу бактериите, причиняващи тази страшна болест.

Папаята НЕ е полезна за бременни жени! Тя съдържа елементи, които влияят негативно на плода. Могат да доведат до маточни контракции и аборт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest