Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни за подобряване на чревната флора

Храни за подобряване на чревната флора

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Храни за подобряване на чревна флора

Храносмилателният тракт е вид биохимична лаборатория, в която непрекъснато протичат процесите на преработка и абсорбиране на хранителни вещества, както и движение на отпадъците от тях. Една сложна система няма да функционира правилно, ако липсват специалните микроорганизми, пробиотици.

Те постоянно живеят в дебелите и тънките черва, хранейки се със сок от организма. Но чревните микроби не са паразити. Те са в благоприятна симбиоза с човека, помагат при храносмилането, както и при разграждането на протеините, стимулират усвояването на млечните продукти.

Намаляването на нивото на пробиотиците води до дисфункция на стомашно-чревния тракт, в следствие на което до сериозни здравословни проблеми. За щастие, има много храни, които спомагат за поддържането на нормалното количество добри бактерии.

За да ускорите растежа на полезните бактерии, трябва да създадете благоприятна среда в храносмилателния тракт. Той трябва да бъде доминиран от 5 групи вещества:

Пребиотици

Пробиотици

Когато става въпрос за храни за подобряване на чревната флора, пребиотици са на преден план. Това са определени въглехидрати, които не се абсорбират в стомаха, но стимулират възпроизвеждането на микроби, които са приятелски настроени към човешкото тяло. Пребиотиците са: лактинол, инулин, лактулоза и фруктоолигозахариди. Те се намират в изобилие в пълнозърнестите храни, меда, лука, морковите, доматите, чесъна. Особено много лечебни въглехидрати има в плодовете: банани, ябълки, круши, манго, червено грозде и сушени сини сливи.

Пробиотици

Имат в състава си живи клетки микроорганизми, те спомагат за възстановяване на баланса на чревната флора. Ферментиралите млечни продукти се използват като пробиотици в храненето – кисело мляко, кефир, меко сирене и извара. Отлични източници на пробиотици са ферментиралите храни като кисело зеле и Мисо.

Изотиоцианати

Така наречените съединения на сярата и азота. Активно разрушаващи гъбичките, тези вещества допринасят за растежа на здравата микрофлора. Изотиоцианатите могат да бъдат получени от броколи, карфиол, грах и боб.

Джинджифил

Джинджифил

Това е храна, която може да изчисти червата от патогенни микроби и гъбички, както и тежки метали и токсини. Ефективни детоксиканти – годните за консумация морски водорасли, лют червен пипер, джинджифил, карамфил, чесън и канела. Премахвайки токсичните вещества от червата и черния дроб, те облекчават кожните обриви и затлъстяването, облекчават симптомите на хронична умора и умствена слабост.

Полиненаситени мазнини

Те се намират в орехите, семената от чиа, сусама и слънчогледа, морските мазни риби, фъстъците и зехтина. Използването на тези продукти, подобрява усвояването на протеини и въглехидрати, намалява възпалението причинено от вредните бактерии.

И още нещо - в здравословното хранене трябва да се включва месо, птици, зелени зеленчуци и кореноплодни. Пълнейки червата с протеини и фибри, тези продукти задействат процесите на естественото храносмилане, ускорявайки растежа на полезните микроби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest